Una plataforma coordina esforços de cara a Johannesburg

30/06/2002 - 00:00
La Plataforma, que neix amb l'ànim d'esdevenir un lobby, es proposa igualment que Catalunya pugui tenir el ressò que es mereix en la ciutat sud-africana. Cal recordar, en aquest sentit, que és a Catalunya on es concentra, segurament, el nombre més gran d'experiències locals amb l'Agenda 21, bona part de les quals estan articulades al voltant de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat.
Es tracta, en primer lloc, de coordinar esforços, tot evitant la duplicitat de feines i assegurant una bona transmissió de la informació abans, durant i després de la trobada internacional. La Plataforma, que neix amb ànim de 'lobby', es proposa igualment que Catalunya pugui tenir el ressò que es mereix en la ciutat sudafricana. Cal recordar, en aquest sentit, que és a Catalunya on es concentra, segurament, el nombre més gran d'experiències locals amb l'Agenda 21, bona part de les quals estan articulades al voltant de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat. L'alcalde de Barcelona prendrà la paraula en el plenari per explicar l'experiència catalana, un fet que, previsiblement, tindrà un gran ressò i que ja de per si té un pes força important. Però la Plataforma pretén anar més enllà, perquè a més del plenari, a Johannesburg hi haurà molta feina a fer i, en definitiva, moltes portes on trucar.

Les reunions preparatòries fa unes setmanes que han començat i de moment han aplegat unes 25 persones a les dependències del Centre Unesco a Catalunya, la impulsora inicial d'aquest projecte junt amb la Càtedra Unesco de la Universitat Politècnica de Catalunya. A més, des de fa uns dos mesos, es pot consultar una plana web (http://www.unescocat.org/rio_10/index.html#) especialment dissenyada per a l'ocasió. En les primeres reunions s'han establert prioritats i s'ha posat en comú la feina dels diferents participants en els àmbits respectius. A la tornada de Johannesburg, la tasca de la Plataforma continuarà. Serà el moment, aleshores, de fer l'imprescindible balanç, però sobretot, de proposar polítiques concretes en la línia del que s'hagi decidit a Rio + 10.

La Plataforma Catalana per a la Cimera del Desenvolupament Sostenible de Johannesburg respon a un determinat esperit: el de garantir la presència catalana en les grans reunions internacionals. Naturalment, la porta a que experiències similars puguin tenir continuïtat en el futur és oberta. Sergi Rovira, especialista del programa de Medi Ambient del Centre Unesco a Catalunya, reivindica el paper que una cultura 'petita' com la catalana pot jugar en la promoció de criteris de sostenibilitat. 'El desenvolupament sostenible és, en el fons, desenvolupament. La sostenibilitat no és només una qüestió de medi ambient: la cultura i l'economia hi tenen també una gran incidència. Catalunya pot aportar coses interessants.'

Entre les institucions representades en la Plataforma hi ha el Fòrum 2004, la Secretaria per a l'Agenda 21 de Catalunya, DEPANA, l'Ajuntament de Barcelona, el CEIA, ERF, l'Associació per a les Nacions Unides, la Fundació Fòrum Ambiental, la Fundació Terra, l'Assemblea d'Entitats Ecologistes de Catalunya, la Xarxa de Pobles i ciutats per a la Sostenibilitat, el GCTPFNN, la Fundació Territori i Paisatge, el Centre per a l'Empresa i el Medi Ambient, el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, la Federació d'ONG pel Desenvolupament, Una Sola Terra i la Diputació de Barcelona.

Per una altra banda, el dimecres passat es va reunir de nou la Plataforma, en una trobada en la qual dos dels seus membres, Josep Xercavins i Kenty Richardson, van donar comptes de la seva participació en la reunió preparatòria de Bali, que va tenir lloc a principis de juny.

Relacionats

Butlletí