Vic acull la festa dels Premis de les ADF i commemora el 30è aniversari de la seva creació

24/11/2016 - 17:33

El Recinte firal del Sucre de Vic, acull aquest dissabte, 26 de novembre, una nova edició de la festa de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) organitzada per la Diputació de Barcelona, i que enguany se celebra el 30è aniversari de la seva creació. En el transcurs de la festa, en la que hi assistiran la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i aplegarà prop de 600 voluntaris de les 126 ADF del la demarcació de Barcelona, es lliuraran els XX Premis de Prevenció d’Incendis Forestals que tenen com a objectiu guardonar la tasca que aquestes organitzacions de voluntaris realitzen en el conjunt del territori.

En aquesta edició es commemora el 30 è aniversari de la creació de les Agrupacions de Defensa Forestal sorgides a partir de les grans incendis forestals de l’estiu de 1986. El sentiment d’impotència, ràbia i por que van provocar els boscos cremats va marcar la memòria de moltes persones, el que va motivar activar la necessitat d’activar accions i mesures de prevenció.

La Diputació de Barcelona va donar suport des del primer moment a aquesta iniciativa, i la tardor de 1986 va proporcionar suport tècnic i econòmic per a l’elaboració dels primers Plans de prevenció d’incendis (PPI). Aquests plans tenen com a objectiu la determinació d’una xarxa viària bàsica i de punts d’aigua per tal d’afrontar els incendis el més aviat possible, per evitar que prenguin grans dimensions.

El 1998, la Llei forestal de Catalunya va reconèixer els PPI i la tasca de les ADF. Aquest mateix any es va començar a treballar també amb els Plans d’actuació municipal (PAM) per a la gestió de l’emergència en cas d’incendi forestal.

També el 1996, ara fa 20 anys, la Diputació de Barcelona va fer la primera prova pilot del Pla d’informació i vigilància (PVI) per a la prevenció d’incendis durant els mesos d’estiu i que porta a terme una important tasca de dissuasió de conductes de risc i informació a la població.

Lliurament dels Premis ADF 2016
En el transcurs de la festa, es lliuraran els Premis de prevenció d’incendis que la Diputació de Barcelona atorga a diferents ADF per la tasca realitada al llarg de l’any. Els premis que es lliuraran son:

Premi Rossend Montané a la qualitat de les obres de prevenció, amb dues candidatures: ADF Piera, pel projecte de recuperació del dipòsit d'abastament d'aigua de Can Aguilera, i l’ADF Subirats, per la xarxa de vigilància forestal dotada amb càmeres de videovigilància. 

Premi Jordi Peix i Massip , destinat a reconèixer qualsevol activitat d'organització de la prevenció i/o sensibilització de la societat. En aquest premi hi opten les ADF Alt Berguedà, ADF Alt Foix, ADF el Bruc, ADF Piera i l’ADF Teià.

També s’atorgarà el Premi Honorífic Joaquim Maria de Castellarnau , de reconeixement públic a la trajectòria de persones dedicades al món de les ADF.


Relacionats

Article

S'obre el termini per a la presentació de candidatures dels Premis Ciutat Sostenible

L'any 2002 la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport de Fira de Barcelona, va crear els Premis Ciutat Sostenible com a reconeixement a l'esforç dels municipis al desenvolupament sostenible. Aquests premis de periodicitat anual s'atorguen a aquells municipis de més de 5.000 habitants i Ens Locals Supramunicipals d'Espanya en els quals s'hagin executat satisfactòriament actuacions dirigides a la sostenibilitat en un període de 2 anys de durada, i que presentin evidències de l'existència d'un compromís polític amb el desenvolupament sostenible. 

El termini està obert fins el 7 de Juliol de 2017

Notícia

El Parc Rural de Montserrat rep un nou impuls

Una delegació d’alcaldes i alcaldesses dels municipis que impulsen el Parc Rural de Montserrat (Olesa, Esparreguera, Collbató, el Bruc, Vacarisses i Castellbell i el Vilar) s’han reunit aquest 18 d’abril a l’Ajuntament d’Olesa amb el diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer, i altres representants de la Diputació per parlar del projecte i de futures línies de col·laboració. La reunió va posar de manifest l’acord en trobar una figura jurídica que concentri tots els agents interessats en adherir-se al Parc.

Butlletí