Clima, animals i faraons

El coneixement sense valors no porta necessàriament progrés, d’aquí els problemes ambientals
Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
01/12/2015 - 00:00

La necròpolis de Saqqara és un dels conjunts arqueològics més importants d'Egipte. Al costat de nombroses tombes de faraons i alts dignataris, hi criden l'atenció els enterraments d'animals momificats. Només d'ibis sagrat (Threskiornis aethiopicus) s'han trobat més d'un milió i mig de mòmies. Aquest ocell era associat a Thot, el déu de la saviesa, a causa de les seves prudents pautes de conducta als aiguamolls, on abundava.

No en queda cap de viu a Egipte. Se'l troba encara en molts llocs d'Àfrica, però ha desaparegut del país que el venerà durant mil·lennis. Els canvis ambientals li han estat mortalment hostils. Per això resulten tan colpidores les mòmies d'ibis exhibides a l'exposició "Animals i faraons" que es pot veure a CaixaFòrum de Barcelona: el déu de la saviesa bandejat per les males pràctiques ambientals...

L'oasi lineal que era el desert regat pel Nil inclinà els antics egipcis a l'atenta observació de la natura. En depenien i l'estimaven. Els animals, per exemple, van ocupar un lloc molt important en el seu imaginari. Moltes divinitats s'associaven a animals: Anubis amb el gos, Osiris amb el falcó, Sobek amb el cocodril, Amon amb el moltó, Thot amb l'ibis i també amb el babuí... El comportament dels animals evocava les virtuts dels déus. D'aquí la relació de l'ibis amb Thot: era un ocell savi.

El coneixement ha fet grans progressos d'aleshores ençà. Però no sempre a fi de bé. Per això ha desaparegut l'ibis d'Egipte. Només en queden les mòmies. I nombroses pintures, escultures i relleus. El plaer d'admirar les consecucions artístiques reunides a la magnífica exposició de CaixaFòrum té aquest contrapunt dolorós. Quatre mil anys després, som més cultes, però no sé si gaire savis. Per això se'ns està alterant el clima. Vejam si la COP21, que comença demà a París, ens retorna la sensatesa.

 

*Article publicat a El Periódico de Catalunya

Socioecòleg, President d'ERF - Estudi Ramon Folch & Associats
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí