Ha arribat l'hora de l'autoconsum fotovoltaic

Enginyer industrial. Soci Director de SUD Renovables i representant d’UNEFCAT
17/10/2017 - 19:58

No hi ha res més poderós que una idea a la qual li ha arribat el moment, va dir Victor Hugo. I l'autoconsum fotovoltaic és clarament una d'aquestes idees poderoses. És legal i és viable, i s'està fent. Però sobretot té un potencial de creixement extraordinari. Per moltes raons. La principal -que mai hauríem d'oblidar- és l'ambiental: ningú dubta de la necessitat urgent de substituir els combustibles fòssils i nuclears per energies renovables. El Parlament va aprovar a finals de juliol la llei del canvi climàtic, on es marca que les tres centrals nuclears que tenim a Catalunya hauran d'estar tancades abans del 2027. Avui la nuclear representa el 55% de la generació d'electricitat al nostre país. Les renovables, en canvi, només representen el 18%. Hi ha, doncs, molt a fer.

"Avui ja és més barat consumir l'electricitat que generen els panells a la teulada que comprar-la a la xarxa"

La fotovoltaica està cridada a liderar aquesta transició energètica. En només cinc anys el preu de les instal·lacions solars va caure un vuitanta per cent, i això fa que avui ja sigui més barat consumir l'electricitat que generen els panells a la teulada que comprar-la a la xarxa. És una tecnologia barata, que ja no necessita subvencions, i és fàcilment instal·lable (sense l'impacte que tenen altres tecnologies), a qualsevol coberta, terrat o façana on hi toqui mínimament el sol.

És cert que el marc legal que regula l'autoconsum ajuda molt poc, que el desincentiva, però inclús avui el PP ho reconeix, i ens consta que s'està treballant per introduir-hi millores. Avui cal comptar amb un impost al sol del tot injust (que encara no està desplegat del tot), però que només afecta als consumidors que tenen més de 10kW contractats. La gran majoria, el 95% dels consumidors (pràcticament tots els particulars) queden exempts d'aquest impost. I pels qui queden afectats (empreses i sector públic), els suposa una reducció en l'estalvi d'un 15%, el que fa allargar el retorn de la inversió en uns mesos o algun any. En la majoria de casos, doncs, l'autoconsum segueix sent una opció molt interessant, i sens dubte la que té un impacte més gran en la despesa energètica, amb estalvis que acostumen a ser del 40% en les empreses i del 80% en els habitatges.

"En pocs anys trobarem normal tenir a casa una bateria amb panells, com tenim un rentavaixelles o un aire condicionat"

Les bateries també s'han afegit a la revolució energètica, això farà que aquesta s'acceleri, el que permet que les renovables siguin gestionables. S'observa ara en les bateries de liti el que s'ha vist en els panells: una baixada de preus que farà que aquesta tecnologia, combinada amb la solar, sigui del tot disruptiva. En pocs anys trobarem normal tenir a casa una bateria amb panells, com tenim un rentavaixelles o un aire condicionat.

Del 19 al 21 d'octubre es celebra a Vic la primera fira de l'autoconsum elèctric de Catalunya. Serà una bona oportunitat per apropar aquesta idea poderosa a tothom qui estigui interessat, que en definitiva hauríem de ser tots, com a consumidors que som d'electricitat. El sol surt cada dia, i és gratuït. Que ho aprofitem ja depèn de cadascú. Bona fira.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

S'ha realitzat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l'edifici de la Biblioteca Frederica Montseny. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Canovelles fa un pas més en l'aposta per les energies renovables, la sostenibilitat i l'eficiència energètica.

Notícia

Catalunya ja compta amb 102.107 instal·lacions d’autoproducció i 990,5 MW en servei. L’any 2023 es va tancar amb 42.291 noves instal·lacions que sumen 493,7 MW, la major xifra de la sèrie històrica.

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Butlletí