Com crear una indústria tèxtil integral i sostenible?

11/02/2002 - 00:00
El Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB) va entregar divendres, 25 d'octubre, al Centre de Cultura Contemporània de Barcleona, el Premi a la Sostenibilitat per a projectes de fi de carrera, que aquest curs arribava a la tercera edició. El treball 'Projecte d'indústria tèxtil, integral i sostenible', de l'estudiant Emili Aldabó i el professor tutor Enric Carrera, de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa, va guanyar el premi, que s'adreça als estudiants de les esoles d'enginyeria tècnica industrial. Seguidament, publiquem un article del guanyador en el qual resumeix i amplia en alguns aspectes projecte per crear una indústria tèxtil, integral i sostenible.
Tot i que en els darrers anys s'han produït millores notables en la tecnologia tèxtil en la direcció de la sostenibilitat (bàsicament estalvi d'aigua i energia), actualment la majoria de processos i tecnologies de fabricació del cicle tèxtil encara no incorporen suficientment la variable de la sostenibilitat en els seus tres vessants (social, ambiental i econòmic). Els costos ambientals, el proveïment local i la generació de llocs de treball dignes són aspectes sovint oblidats.

Cal incorporar al disseny dels productes tèxtils la visió que donen l'ecologia industrial i l'anàlisi de vida del producte. En produir una peça de roba, per exemple, el disseny es realitza a París, la llana prové de béns australians, el fil es fa a Anglaterra, la confecció a Portugal i la comercialització a Barcelona. Això comporta un transport intens dels productes intermedis amb les emissions corresponents. En definitiva, uns costos ambientals que mai no es tenen en compte. Sense oblidar els cànons de la moda, causants d'un desmesurat consum de primeres matèries i recursos.

Aquest projecte final de carrera consisteix en el disseny d'una empresa tèxtil integral i sostenible dedicada a la fabricació de peces de roba interior masculina de cotó orgànic 100%. En el disseny s'ha tingut present el cicle de vida del producte fabricat i la minimització de l'impacte social, ambiental i econòmic de l'activitat industrial i del producte.

La primera matèria utilitzada és el cotó orgànic que ha estat conreat d'acord amb els criteris de certificació de l'agricultura biològica (sense utilització de productes agroquímics inorgànics com ara fungicides, herbicides, insecticides, reguladors de creixement i desfoliants). Únicament utilitza productes naturals que afavoreixen el creixement de les plantes i l'eliminació dels insectes.

Tenint en compte que el conreu de cotó ocupa el 3% de la superfície cultivada del nostre planeta, però alhora consumeix el 25% de tots els pesticides i fertilitzants químics que es consumeixen al món, podem determinar, doncs, que de l-ús d'insecticides i herbicides en el conreu del cotó es deriva una part de les greus conseqüències ambientals sobre la biodiversitat i la contaminació d'aqüífers, etcètera. A més, el cotó orgànic certificat utilitzat en aquest projecte és de color natural intrínsec (color bru) amb la qual cosa s'estalvia el procés de descruatge, blanqueig i tintura amb el corresponent estalvi en el consum d'aigua, energia, productes químics i afluents.

L'empresa en què és desenvolupa aquest projecte té una estructura vertical que permet el control de tot el procés tèxtil, des de la recepció de la primera matèria fins a la confecció de la peça de vestir. Això permet controlar millor el procés, estalviar-se transports intermedis i els corresponents impactes ambientals (emissions de CO2). Així mateix, aquesta estructura vertical maximitza el benefici econòmic, minimitza l'impacte ambiental i facilita la internalització de les externalitats ambientals i socials. En la indústria tèxtil aquesta estructura vertical i integral és probablement la solució que contribueix millor a l'optimització del procés i a la disminució de l'impacte ambiental, més fins i tot que altres opcions clàssiques aplicables a altres tipus d'indústries.

Aquesta empresa estarà ubicada a Andalusia, en la proximitat d'una zona de conreu de cotó orgànic i d'una desmotadora de cotó per tal de reduir al mínim les emissions de CO2 que provocaria el transport de la primera matèria a una empresa llunyana als cultius.

La zona productiva de l'empresa, a fi i efecte d'obtenir el màxim rendiment de la maquinària, aconseguir una bona qualitat del producte, així com reduir les emissions i reduir l'espai ocupat, s'ha dissenyat tenint presents les característiques de la maquinària (consum energètic, consum d'aire comprimit, pes, superfície ocupada, etcètera). En la indústria tèxtil hi ha una manca de selecció sostenible de les tecnologies, que escull la màquina que surt més econòmica, sense tenir en compte conceptes clau com l'emissió de residus, el nivell sonor...

L'empresa disposa d'una organització de la planta productiva establerta de tal forma que es minimitza tant el moviment intern de les matèries com els temps d'espera (producció contínua). Es respectarà el concepte de modularitat per tal que si es fan ampliacions aquestes es puguin realitzar sense cap problema estructural.

L'empresa tindrà una organització funcional en forma de cooperativa a fi que els treballadors participin en la codirecció d'aquesta i a la definició dels objectius. Així doncs, serà de propietat conjunta i de gestió democràtica. Es tindrà en compte la política social, en el sentit de generar llocs laborals dignes, tant per les condicions de treball com per la retribució salarial, i s'evitarà qualsevol explotació injusta com també la utilització de mà d'obra infantil.

El producte final es comercialitzarà a escala estatal mitjançant la distribució d'una xarxa de botigues en règim d'exclusiva i està destinat a consumidors disposats a pagar una mica més, ja que les peces de cotó orgànic tenen un gran valor afegit.

A més de fer un estudi comparatiu de diverses opcions de maquinària i processos, finalment es fa un estudi econòmic de viabilitat que considera els aspectes socials, ambientals i econòmics de la sostenibilitat. En els costos generals de l'empresa s'ha inclòs la compra i el manteniment d'un bosc amb superfície suficient per fixar el CO2 que emet la empresa i poder contrarestar l'impacte ambiental.

Relacionats

Butlletí