DIA INTERNACIONAL SENSE CANYETA

divendres, 26 febrer, 2021 - 00:00 a 23:59

#Diasensecanyeta

Les canyetes de plàstic suposen un 4% dels residus plàstics que trobem als oceans, amb conseqüències nefastes per a la fauna, ja sigui perquè les confonen amb menjar o perquè els obstrueixen les vies respiratòries. Es tracta d’un material d’un sol ús que fàcilment podem evitar. Si per raons mèdiques necessites utilitzar-les, existeixen alternatives d’acer inoxidable o de bambú que podràs reutilitzar tantes vegades com vulguis i que són molt més saludables i sostenibles que les de plàstic.

Durant milers d’anys, els humans han gaudit amb una beguda refrescant a través d’un tub cilíndric. El quart divendres de febrer s'ha proposat des d'escoles dels EEUU que considerem una manera diferent celebrant el Dia sense canyeta.

Si Marvin Stone (l’inventor de la primera palla de paper el 1888) estigués viva avui, potser li sorprendria conèixer les cinc grans àrees de l’oceà on es recullen les escombraries de plàstic. Els corrents del mar creen vòrtexs que atrapen plàstics, i això inclou canyetes de plàstic.

Les canyes i altres plàstics causen danys a la vida marina de moltes maneres. Les aus, els peixos i altres éssers marins consumeixen plàstics de forma accidental o quan s’equivoquen i en mengen. Els plàstics no es biodegraden. Es descomponen en peces microscòpiques més petites i fines. Quan els plàstics es descomponen, produeixen bisfenol A (BPA) que interfereix amb els sistemes reproductors de la vida marina. També produeix monòmer d’estirene que és un presumpte cancerigen.

HISTORIA

Els Coral Keepers, estudiants de la Whitehall Middle School de Whitehall, MI, juntament amb la seva assessora, Susan Tate, van fundar el 2017 a National Skip the Straw Day per animar els nord-americans a abandonar l’hàbit de la canyeta i ajudar a difondre el coneixement dels danys causats pels plàstics d’un sol ús. El registrador a National Day Calendar® va declarar el dia a observar anualment el quart divendres de febrer.

Més informació per viure sense plàstics a l'Agenda Escolar del Medi Ambient i el Desenvolupament 2019-2020.

Més informació


 

Categories: 
Reciclatge/Residus

Relacionats

Article

 

Descobreix què pots fer en el teu dia a dia per reduir els plàstics innecessaris que contaminen els ecosistemes i malmeten la teva salut.

Notícia

Entra en vigor la prohibició de la venda de determinats productes plàstics d’un sol ús als estats membres de la Unió Europea

Article

El Govern de les Illes Balears promociona l’adéu a la moda dels plàstics amb una campanya desenfadada i vuitantera. ‘Passa del plàstic’ pretén traslladar a la ciutadania que el canvi de model és senzill i assequible

Butlletí