La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) lidera un dels cinc projectes del programa LIFE, a Catalunya, centrat en la reutilització dels residus forestals generats per la indústria surera. Anomenat Ecorkwaste, el projecte té un doble propòsit: el tractament de les aigües residuals derivades de la producció del vi i la conversió de les restes que acaben als abocadors en recursos per generar energia. Dues línies que s’assajaran amb els taps de suro utilitzats en el sector vinícola.
El projecte Ecorkwaste, coordinat per Joan de Pablo, professor del Departament d’Enginyeria Química de la UPC, té l'objectiu de demostrar les diferents opcions de reutilització del suro i la seva viabilitat tècnica, mediambiental i econòmica que suposaria acabar amb el desaprofitament de bona part dels residus surers que acaben en abocadors sense cap valor afegit i que no es reciclen.
Durant la implementació del projecte, en el qual participen també l'Institut Català del Suro, el Centre Tecnològic de Manresa Eurecat-CTM (membre de la xarxa TECNIO), l’empresa Typsa, i el Clúster Vitivinícola Català Innovi, la UPC assajarà dos sistemes de reutilització: d'una banda, la construcció d'un aiguamoll híbrid artificial, que s'instal·larà a la planta de Codorniu de Sant Sadurní d'Anoia, i on es faran servir els residus de suro com a material granular absorbent per al tractament de les aigües residuals del sector vinícola. De l'altra, es preveu la construcció d'un centre pilot de gasificació, al CTM de Manresa, per avaluar el potencial dels taps de suro usats com a substrats per a la producció d'energia. Els resultats dels assajos permetran elaborar un pla integral de gestió de residus per a la indústria surera.
Amb un finançament de més d’un milió d'euros procedents de la Unió Europea (UE) a través del programa LIFE, el projecte té una durada de tres anys i es preveu que finalitzi a finals de 2018. S'estima que durant la fase experimental del projecte s'aconsegueixi reutilitzar el 95% dels residus de suro, i que es redueixin el 90% de compostos orgànics recalcitrants (polifenols) de les aigües residuals dels cellers, gràcies a l'absorció feta pels aiguamolls. Així mateix, es preveu una generació de més de 2KWh d'energia tèrmica per cada quilogram de deixalles de suro en els sistemes de gasificació.
Sorres fèrries per fer rajoles ceràmiques
Així mateix, també s’han seleccionat un projecte impulsat pel CTM Centre Tecnològic i un altre del CETaqua, ambdós centres de recerca vinculats a la UPC. L’objectiu del primer, anomenat Foundrytile, és l'aprofitament dels residus de les foneries fèrries. Amb una durada de tres anys, el projecte té com a objectiu demostrar la viabilitat tècnica i econòmica de la valorització de la fracció fina i de les sorres de foneria en la producció de rajoles ceràmiques, amb la finalitat de contribuir a la implementació de la directiva de residus (EU/2008/98/EC). Com a rerefons de la iniciativa estan els objectius definits en el full de ruta per a una Europa eficient en l’ús de recursos. Durant l’execució del projecte, està previst que es produeixin 60 tones de diferents tipus de rajola ceràmica i que es realitzin proves de qualitat per determinar les mescles de residus de foneria més idònies.
Control a temps real del drenatge urbà
Effidrain és el projecte impulsat pel CETaqua per desenvolupar una estratègia de control a temps real del sistema integrat de xarxes de drenatge urbà i dels sistemes de depuració que ajudi a reduir el vessament de substàncies contaminants a les aigües receptores.
L’estratègia es posarà a prova a Bordeus (França) i a Badalona, i amb la seva implantació es preveu aconseguir una reducció anual de com a mínim el 40% del contingut contaminant que arriba a les aigües receptores com a conseqüència de desbordaments durant períodes de pluges torrencials.
Cinc iniciatives catalanes
La Comissió Europea ha aprovat cinc projectes a Catalunya a través del programa LIFE, que finança iniciatives de conservació del medi ambient. Del pressupost total dels cinc projectes, que és de més de set milions d'euros, la UE n'aporta 4,3.