Martorelles aposta per l’ètica de l’energia amb el llançament d'un web per l'estalvi global

Font: Ajuntament de Martorelles
26/10/2014 - 00:00

Aquest dimarts 28 d'octubre, a les 12 hores, l'Ajuntament de Martorelles presentarà un projecte pel qual vol implicar a la ciutadania i a l'administració pública en el món de l'estalvi i l'eficiència energètica, a través del portal Energiètica. 

L'any 2010 Martorelles va començar a apostar per l'eficiència energètica. En aquell moment, després d'una auditoria, es va fer una actuació pionera a tot l'Estat: contractar una ESE per aconseguir estalvis de més del 50% en enllumenat públic.

Avui, el Projecte Energiètica, significa un pas més, aconseguir que, com es diu des del consistori: 'l'estalvi energètic vagi més enllà de l'enllumenat públic i els edificis municipals i estengui a la resta d'equipaments i domicilis de Martorelles gràcies a la implicació dels seus veïns'.

El projecte inclou un conjunt d'accions encaminades a l'estalvi i l'eficiència en l'ús de l'energia, l'eix central del qual serà el portal web http://www.energietica.cat. Aquest web inclourà dades públiques d'estalvi energètic, consells i bones pràctiques, eines per a la participació ciutadana, exemples de bona gestió, notícies i agenda d'actes relacionats: 'En aquest portal web el ciutadà podrà saber sobre el dimensionament de comptadors elèctrics de la llar o conèixer les bones pràctiques per a l'estalvi en el dia a dia entre d'altres aspectes' explica l'alcalde de Martorelles, Romuald Velasco

Llançament web
En aquest nou portal web ciutadans, empreses i institucions podran adherir-se al Manifest per l'ètica de l'energia i sumar-se a aquest projecte per l'estalvi energètic global. També podran consultar tota la informació sobre projectes relacionats en l'àmbit a mode de ‘Casos d'èxit' tant si són projectes propis de l'Ajuntament com si són aliens. 

Però el tret diferencial d'aquest web serà la figura del Gestor Energètic interactiu. Aquest serà un tècnic en la matèria a disposició de l'Ajuntament a qui el ciutadà podrà preguntar qualsevol dubte respecte l'estalvi energètic a la seva llar. Això serà a través d'un banc de consells i bones pràctiques, del contacte directe per correu electrònic del Gestor Energètic i mitjançant l'eina del xat en directe que es realitzarà un parell de cops al mes per a que el ciutadà pugui resoldre els seus dubtes de forma immediata i eficient. 

Una altra secció essencial del portal serà l'accés a les dades d'estalvi que pugui oferir l'Ajuntament sobre els projectes realitzats a través d'una aplicació directa. Aquí el ciutadà tindrà les dades a l'abast per conèixer quines accions està desenvolupant el municipi per a l'estalvi energètic. 

Finalment, en aquest projecte no pot faltar un espai que permeti crear sinergies entre la ciutadania, l'administració pública i les empreses de serveis energètics. Per aquest motiu, s'ha començat a treballar en la celebració d'una Fira Energiètica que aglutinarà la innovació del sector per tal de ser referent i convertir Martorelles en un pol d'atracció de la sostenibilitat ambiental i l'estalvi energètic. 

La presentació aquest 28 d'octubre se celebrarà amb una ponència inaugural del parlamentari europeu pel Grup Els Verds, Ernest Urtasun, que parlarà sobre 'L'impuls energètic que Europa necessita'. 

El seguirà una taula d'experiències amb diferents experts del món energètic implicats com Blanca Martínez de Foix, de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l'Area de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona o membres de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i la cooperativa Som Energia. 

L'acte el clourà l'alcalde de Martorelles, Romuald Velasco, amb la presentació detallada del Projecte Energiètica i del web que ha d'aglutinar totes les accions que l'envolta.

Municipis: 
Vallès OrientalMartorelles

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Martorelles i la Biblioteca municipal s'han sumat a un projecte afavoreix el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la protecció dels cursos fluvials de les conques del Besòs i la Tordera. S'afegeixen a altres 11 municipis de les conques que participen al projecte durant l'any 2024.​

Article

Montmeló disposa d’un servei públic d’abastament des de 1957 amb un model de gestió directa de forma continuada. L’any 2015 es posava en funcionament el dipòsit del Turó de la Bandera de Montmeló que va permetre millorar el subministrament d'aigua a Montmeló i Parets. Les obres, acordades en un conveni entre el Govern català i els dos ajuntaments l'any 2009, van anar a càrrec de l'empresa ATL, concessionària de la Generalitat.

Article

La iniciativa ha comptat amb la participació de quatre escoles públiques d’infantil i primària i tres escoles bressol municipals

Butlletí