Butlletí 417 - Xavier Basagaña: "Els ciutadans volen saber com afecta la contaminació a la seva salut mental"

06-10-2020 al 19-10-2020

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 417 - Xavier Basagaña: "Els ciutadans volen saber com afecta la contaminació a la seva salut mental"

 
  06-10-2020 al 19-10-2020  
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   AGENDA

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Xavier Basagaña: "Els ciutadans volen saber com afecta la contaminació a la seva salut mental"

19/10/2020

 
 

Xavier Basagaña és investigador d’ISGlobal i coordinador de CitieS-Health, un projecte de ciència ciutadana sobre qüestions de salut en entorns urbans. Parlem amb ell de la relació entre contaminació atmosfèrica i la salut mental. I és que més de 300 persones a Barcelona mesuraran com la contaminació atmosfèrica afecta el seu nivell d'estrès, qualitat de la son i l'atenció. Els resultats que s'obtinguin es creuaran amb mapes de contaminació, soroll i espais verds i blaus.

 
 

Reportatges

 
 

L’ozó, el ‘contaminant oblidat’

La contaminació per ozó troposfèric afecta principalment a les zones rurals, tant a la salut de les persones com dels ecosistemes

 
 

Aquest estiu, la Generalitat ha emès sis alertes de superació dels llindars de contaminació per ozó troposfèric en el territori català. És una xifra molt més tranquilitzadora que la de l’any anterior, on es va arribar a les 116 alertes. Tot i això, el problema d’arrel segueix intacte: l’ozó continua sent un dels principals gasos contaminants a l’estat espanyol, provocant les mateixes morts que els accidents de cotxe.

 
 

Les escoles necessiten una “nova normalitat” més verda

 
 

Al llarg de la història, les pandèmies són un dels pocs exemples on la societat s’ha decidit per educar a l’aire lliure i la intenció en aquests casos sempre ha estat la de disminuir el contagi. La millora està demostrada, ja que cada cop més estudis apunten que els llocs ventilats o oberts són els espais on hi ha menys probabilitat d’encomanar la malaltia. Però per què és aquest l’únic escenari on ens plantegem una educació a l’exterior? No haurien d’estar les escoles més en contacte amb la natura, en general, i per molts altres motius?

 
 

Opinions

 
 

ODS: una fita possible (si volem)

19/10/2020
Eva van den Berg

Les dades indiquen que els ODS, el somni més gran que mai ens hem plantejat com a espècie, són una fita assolible. Ara falta tenir clar, també com a espècie, fins a quin punt estem disposats a fer els nostres somnis realitat.

 
Notícies
 

Higini Arau, Premi Acusti.cat a la Trajectòria professional

19/10/2020

 
 


La primera edició d’aquest premi honorífic recau a tot un referent internacional del disseny acústic arquitectònic, Higini Arau. El Congrés Acusti.cat s'ha celebrat els dies 14  i 15 d'octubre en emissió en directe des de Sant Cugat del Vallès i ha parlat, entre d'altres, de les àrees tranquil·les i el paisatge sonor.

 
 

La metròpolis de Barcelona serà la Ciutat Europea del Bosc 2022

19/10/2020

 
 

El European Forest Institute ha concedit a Barcelona l’organització de la conferència anual del 2022 i el reconeixement internacional. La candidatura que ha guanyat proposa la celebració d’activitats, al llarg de tot l’any 2022, que tinguin com a tema central de debat l’impacte de la bioeconomia circular en entorns urbans, que superin la tradicional dicotomia entre espais urbanitzats i espais naturals, i així definir una visió per al futur urbà del que s’anomenen «biociutats».

 
 

Milloren els indicadors d’exposició al soroll a l’àrea metropolitana de Barcelona en els darrers 10 anys

15/10/2020

 
 

La gestió, el control del soroll i les mesures urbanístiques i d’infraestructures de transport han estat els eixos centrals de debat de la primera jornada del 3r Congrés d’Acústica Català, en la versió online, des de Sant Cugat del Vallès.

 
 

Transformar les àrees de joc en petits boscos millora el sistema immunitari dels infants
 

19/10/2020

Un estudi fet a Finlàndia mostra que jugar diàriament en contacte amb les plantes augmenta la diversitat microbiana en la pell i l'intestí

L'OMS alerta del risc de la contaminació acústica, que a Europa causa 16.000 morts prematures anuals

19/10/2020

A Europa, al menys 100 milions de persones estan exposats a nivells de soroll per sobre dels recomanats per OMS. Aquests dies, diversos experts reunits pel Congrés Acusticat han alertat que no es té en compte el perill real que suposa el soroll, tant per a les persones com per als ecosistemes.

 
 

A la ZBE s’han reduït en un terç els desplaçaments dels vehicles més contaminants

19/10/2020

Des del 2017 la circulació dels vehicles contaminants a la ciutat s’ha reduït en 550.000 desplaçaments en total. Les càmeres de la zona de baixes emissions han detectat 10.761 vehicles infractors en les primeres setmanes de funcionament del règim sancionador.

El pesticida Lindà segueix present en sòls i rius de la majoria de comunitats autònomes

19/10/2020

Ecologistes en Acció presenta l'informe 'Lindà, present d'un llegat tòxic'. L'estudi constata la continuïtat de la presència del pesticida HCH-Lindà en gairebé totes les conques hidrogràfiques en 2017 i 2018, que presumiblement continuen en l'actualitat, davant la falta d'actuacions i mesures.

 
 

El futur de la selva de l’Amazones en mans dels arbres més petits
 

14/10/2020

Un estudi que ha comptat amb la participació de Maurizio Mencuccini, professor d’investigació ICREA al CREAF, conclou que els arbres més petits de la selva de l’Amazones podrien esdevenir la base d’un nou bosc més resistent a la sequera. 

L'escalfament s'intensifica: una Catalunya molt més càlida i seca arribarà abans del previst

13/10/2020

El Servei Meteorològic de Catalunya ha presentat el resultat de la projecció climàtica fins al 2050 a Catalunya que anuncia un clar increment de les temperatures i una reducció de les precipitacions. També s'ha revisat la projecció de temperatura mitjana per al període 2001-2018 feta a principis de segle XXI i es constata que l'escalfament del planeta ha superat les previsions més pessimistes.

 
 

Les nits tropicals es disparen a Barcelona: l'excepcionalitat s'ha convertit en habitual

13/10/2020

Cada cop serà més habitual tenir el ventilador obert o l'aire condicionat encès durant les nits d'estiu. El nombre de nits tropicals, amb mínimes iguals o superiors als 20 ºC, ha arribat a xifres mai vistes.

El reciclatge augmenta molt allà on s'implanta el porta a porta o el contenidor amb xip

13/10/2020

Catalunya va arribar per primer cop al 45% de recollida selectiva el 2019.  No obstant, cal destacar que Europa demana arribar al 60% de recollida selectiva el 2030.

 
 

Vianants i ciclistes mesuraran amb nanosensors i apps la pol·lució a l'àrea metropolitana

13/10/2020

Diversos projectes permeten que ciutadans voluntaris recullin dades sobre el seu estat de salut i sobre nivells de contaminants

Ventilar les aules per la COVID o tancar finestres per evitar la contaminació i el soroll

13/10/2020

Amb el coronavirus, les escoles han d'airejar al màxim les classes, però les que es troben en àrees amb molt trànsit tenen problemes de contaminació acústica i ambiental.

 
 

Estiu rècord d’infraccions i de persones informades en la campanya 2020 de prevenció d’incendis forestals

07/10/2020

Els informadors del PVI han detectat un increment de la pressió humana sobre el territori natural a causa del desconfinament i les restriccions de mobilitat derivades de la COVID-19 a partir del 21 de juny

La crisi com a punt d’inflexió: construïm un futur on poder viure

 

07/10/2020

Arran de la crisi sanitària en la que ens hem vist immerses en els darrers mesos, la xarxa d’aules ambientals de la ciutat ha organitzat un seguit d’activitats sota un mateix eix “La crisi com a punt d’inflexió: construïm un futur on poder viure”. 

 
 

Més Notícies

 
 

Agricultura

 
 

Calaf demana la participació dels ciutadans per l’elaboració de la nova ordenança d’horts urbans

 
 

Energia

 
 

La Diputació de Barcelona aprova ajuts per a instal·lacions fotovoltaiques municipals i a entitats mediambientals

La Diputació de Girona destina 2,3 milions d'euros a executar 387 accions per millorar l'eficiència energètica a les comarques gironines

 
 

Mobilitat

 
 

L’Ajuntament de Girona engega la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar

Cornellà serveix de prova pilot del nou sistema d’E-Bicibox obert

 
 

La Comissió Europea finança el desplegament de 108 autobusos ecològics a Barcelona

L’Ajuntament de Sitges habilitarà un carril bici definitiu al passeig Marítim

 
 

Parcs naturals/Paisatge

 
 

La gestió forestal tindrà més pes que el clima en el futur dels boscos

 
 

Reciclatge/Residus

 
 

“Menorca Sense Plàstic”, cinc entitats de Menorca s’uneixen per lluitar contra els plàstics

 
Recursos
 

Manual de bones pràctiques en bioseguretat projecte dins el projecte Life Tritó Montseny

El manual de bones pràctiques en bioseguretat està dirigit a entitats d’educació ambiental, escoles de natura i centres educatius i pretén divulgar la problemàtica de les malalties infeccioses en els amfibis i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar activitats educatives sense introduir patògens al medi.

Calculadora energètica: saps quanta energia consumeixes a la teva llar?
 

La calculadora energètica és una eina que et permetrà conèixer quanta energia consumeixes i quins són els equips més consumidors de la teva llar.

 
 

Molta merda

 
 

El documental “Molta Merda” està produït pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme (CTRSUM), presentat per Quim Masferrer i pertany a la campanya de conscienciació “Recicla i guanyaràs”.

 
Bones Pràctiques
 

Un nou sistema més sostenible i segur per informar a la ciutadania a Barcelona

Aquest sistema evita la impressió de materials en paper i els substitueix per un format digital que els informadors i informadores entreguen a la ciutadania mitjançant la tecnologia sense fil del seus dispositius.

Es presenta la Declaració d'Emergència Climàtica del Prat
 

La declaració contempla un ampli ventall de mesures que inclouen mobilitat, infraestructures, model energètic, creixement econòmic sostenible i consum i gestió de residus, entre altres.

 
 

Un carril per a vianants i bicicletes unirà el nucli urbà de Vilafranca amb el terme de Santa Margarida i els Monjos

Les obres està previst que s’iniciïn a principis de 2021 i a final d’any estiguin acabades. El projecte és una aposta per la mobilitat sostenible  i per la modernització dels polígons industrials.

Premi als projectes que resolen qüestions socials, culturals i ambientals
 

Des de fa cinc anys Barcelona Activa entrega els premis Emprenedoria Social, que reconeixen iniciatives amb impacte social, responsables i sostenibles. En l’edició d’enguany el primer premi ha estat per a un empresa de servei d’àpats (‘catering’) que ajuda a la reinserció social i laboral de col·lectius en exclusió social.

 
Agenda
 

Tota la tardor

El senyor Riu, a la teva biblioteca

Del 10 al 25 d'octubre

VI Setmana del Bosc de Sant Celoni

 
 

Del 17 al 25 d'octubre

Setmana Bio per l'alimentació ecològica

20 i 21 d'octubre

Conferència Urban Resilience in a context of Climate Change (URCC) a Barcelona

 
 

21/10/2020

Cicle de taules rodones on-line: Energies renovables innovadores, sostenibles i responsables

22/10/2020

Webinar: Boscos i arbres de la Metròpolis. Beneficis, funcions i experiències

 
 

7 i  8 de novembre

Fira Ecoviure 2020 a Manresa

18/11/2020

Curs "Abans i durant l'exposició. Interpretació i museografia sensata"

 
 

19/11/2020

Circular Economy Hotspot Catalonia: conferència virtual

21 al 29 de novembre

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

 
 

23 al 29 de novembre

Setmana de la Pedra Seca

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube