22/10/2007 - 00:00
La sala d'actes de la ETSAV va acollir la presentació del llibre 'Ambitectura' de l'escriptor i urbanista argentí Ruben Pesci el passat dia 18. Un llibre que posa de costat arquitectura i medi ambient, tal i com el seu títol indica. L'acte el va presentar la geògrafa i filla de l'autor, Lucía Pesci, que dirigeix la Fundació CEPA (Centre d'Estudis i Projectes de l'Ambient) situada a l'Argentina. A l'acte també hi van estar presents el cònsul d'Argentina a Barcelona i la seva esposa i el director de la Càtedra Unesco de Sostenibilitat a la UPC, Enric Carrera, juntament amb el director de l'Escola Tècnica Superior de l'Arquitectura del Vallès, Joan Puigdomènech. La presentació del llibre va ser retransmesa a través d'una vídeoconferència a la Universidad Tecnológica Nacional Venado Tuerto (UTN), a l'Argentina.
L'Arquitectura no integradora del medi ni integrada en ell, les presses per construir i tapar l'espai sense pensar en les veritables necessitats del territori i la dissociació cada cop més forta entre la natura i la Humanitat són alguns dels temes tractats en la conferència. Una jornada on es van llegir textos de Goethe o Giancarlo de Carlo, per tal d'aproximar opinions envers un tema complex.
Arquitectura ambientalitzada
Però què és l'ambitectura, l'arquitectura ambientalitzada? ' L'arquitectura ambientalitzada és la que observa el paisatge, l'aprèn a llegir i l'analitza les necessitats d'aquest, juntament amb la dels grups socials que l'habiten' responia Lucía Pesci, que afegia: 'Més que construir, cal reconstruir els paisatges. No es tracta només de construir objectes, sinó de construir societats i valors tenint en compte l'entorn'.
'L'arquitectura ambientalitzada és la que evita els llocs fracturats i les ciutats que no s'integren en l'entorn. És aquella arquitectura que passa de la prepotència i assumeix la lleugeresa. I construir lleugerament significa construir amb allò efímer, integrant la natura i evitant els impactes. Al Fòrum Social Mundial de Porto Alegre el 2005, ja es va consensuar que la prepotència arquitectònica no era sostenible. Hem de pensar més en les relacions que en els objectes' matisava Pesci.
El sociòleg ambientalista Rapapov afirmava en algun dels seus escrits que el problema actual de l'arquitectura és que es paga els arquitectes per metres quadrats enlloc de pagar-los per donar bons consells. Pesci exemplificava: 'De vegades no cal construir sinó rehabilitar una casa, cal veure si es construeix innecessàriament o no'. Segons Pesci, 'estudiar arquitectura no vol dir omplir espais, sinó aprendre a ocupar l'espai necessari d'una manera adequada'.
Construir èticament
La idea que l'arquitectura ha de ser un conjunt de 'civis' i 'urbis', civilització i urbanisme és el que intenta transmetre el llibre però sense oblidar que s'han d'evitar els impactes i cal respectar l'entorn.'L'arquitectura era considerada com una activitat sagrada, un art major, per algunes civilitzacions antigues com els inques o els mayes, perquè substitueix una proporció de natura per a crear hàbitat, i per tant, cal integrar-la en l'entorn i integrar l'entorn en ella' explicava Pesci.
I per on caldria començar? 'Rehabilitant el món rural i aprenent èticament a construir' remarcava. 'Construir és un art, i l'art de construir és contrari a l'arquitectura insostenible, la que no té identitat i no té en compte la tecnologia adequada'.
'Cal una ètica de la diversitat i una ètica de la qualitat dels recursos naturals. Abans de començar a construir cal observar els elements locals, les energies de la zona y les tendències regionals. S'ha d'aprofitar el medi, igualment com els materials locals, tenint en compte les condicions ambientals. L'ús dels materials locals fa que integrem els valors culturals de la zona y contribuïm a l'estalvi d'energia' assenyalava Pesci.
Ja ho deia Gianncarlo de Carlo i també ho cita Ruben Pesci en el seu llibre: 'L'arquitecte que no observa l'entorn i fa malbé el medi és un pèssim arquitecte'.
El Centre d'Estudis i Projectes del Medi Ambient
La Fundació CEPA (Centre d'Estudis i Projectes Ambientals) creada l'any 1974 treballa en diferents projectes relacionats amb la construcción d'edificis, la situación natural i mediambiental dels països on es construeix o la organització per a l'educació d'un nou rol d'arquitecte. 'Un arquitecte que tingui en compte l'entorn' manifestava Lucía Pesci, directora de Fundació CEPA. Aquesta organització també fa evaluacions de l'impacte ambiental en el territori, així com assessorament en planificació mediambiental.
A partir de la Fundació CEPA neix el Fòrum Llatinoamericà de les Ciències Ambientals (FLACAM) l'any 1989 amb 5 ONG llationamericanes, i amb seu central a Argentina. Més endavant s'amplien les seus nacionals a 11 països (Argentina, Bolívia, Brasil, Colòmbia, Cuba, Xile, Mèxic, Itàlia, Paraguay, Perú i Veneçuela). A finals del 1993 FLACAM rep la designació de 'Càtedra UNESCO' en la difusió de coneixements per al Desenvolupament Sostenible.
L'autor d'Ambitectura
Ruben Pesci és arquitecte i presideix el Centre d'Estudis i Projectes del Medi Ambient (Fundació CEPA) . Des del 1994 és Director de la Càtedra UNESCO/ FLACAM per al Desenvolupament Sostenible. També és col·laborador del Grup GEA des de fa més de 10 anys i ja porta publicats una quinzena de llibres dedicats al medi ambient, l'urbanisme i la sostenibilitat.
Més informació:
www.revista-ambiente.com.ar
www.caminodelgaucho.com.ar