Un bloc recull el dia a dia de la feina d'una expedició a l'Àrtic

El microbiòleg Carles Pedrós Alió ha començat a escriure des del vaixell trencaglaç 'Admunsen'
Sostenible.cat
30/04/2008 - 00:00

A mesura que les evidències del canvi climàtic global es van acumulant, les comunitats humanes de l'Àrtic van notant impactes immediats de l'escalfament. Aprofitant el 4rt Any Polar Internacional, els científics de tot el món intenten comprendre com funcionen els ecosistemes àrtics i com poden respondre en el futur.

Un d'aquests científics és el microbiòleg Carles Pedrós Alió, de l'Institut de Ciències el Mar (ICM) de Barcelona, del CSIC, que acaba de començar la seva estada de 6 setmanes a bord del trencaglaç canadenc Amudsen. El portal Recerca en acció acaba de començar el seguiment de l'estada de Pedrós a l'Àrtic a través d'un bloc ('Diari de Recerca'), on des d'ara i fins el dia 5 de juny tothom podrà seguir les vivències científiques i humanes de l'expedició, tant a través dels textos com a través de fotografies i vídeos.

L'objectiu bàsic d'aquesta campanya és determinar com respon l'ecosistema de l'Oceà Àrtic a l'augment de les temperatures. Els científics estudien les condicions de la plataforma continental de la zona de la desembocadura del riu Mackenzie i del golf d'Amundsen. Particularment, es vol conèixer l'efecte sobre el medi marí àrtic de la descàrrega del riu Mackenzie com resposta a les pluges i al trencament del gel. Les dades recollides ajudaran a entendre l'impacte dels rius sobre una banquisa àrtica que s'ha començat a fondre a gran escala, un procés que portarà canvis dramàtics sobre la fauna àrtica, l'alteració de la circulació oceànica o el potenciament del canvi climàtic.

Relacionats

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona

Butlletí