Un acord que va més enllà de les taxes municipals de residus i que vol situar sobre la taula la problemàtica que tenen els municipis vallesans per assolir els percentatges de reciclatge que Europa ha plantejat per l’any 2020 i que són del 60%.
El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat per unanimitat un acord sobre la gestió dels residus municipals, treballada conjuntament amb el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. Un acord que va més enllà de les taxes municipals de residus i que vol situar sobre la taula la problemàtica que tenen els municipis vallesans per assolir els percentatges de reciclatge que Europa ha plantejat per l’any 2020 i que són del 60%. Actualment només dos municipis de la comarca compleixen aquest objectiu.
L’acord recomana als ajuntaments de la comarca que es treballi conjuntament per tal de fixar les taxes municipals de residus de manera que permetin acostar la recaptació al cost tenint en compte l’esforç en la reducció dels residus, el reciclatge i el reaprofitament, tot prestant un servei de qualitat i fent absolutament transparents i diferenciats els costos de recollida i tractament de residus. L’acord també recomana als ajuntaments desenvolupar estratègies clares, definides i avaluables que permetin a curt i mitjà termini reduir la generació de residus i millorar les recollides selectives als municipis com a element essencial per minimitzar els futurs increments de costos que es preveuen en la gestió de residus durant els propers anys.
El president del Consorci per a la Gestió de Residus i conseller comarcal, Ricard Torralba, va explicar que “hem de fer política de veritat, i dic política, perquè aquest és un tema que no és de gestió, que no es tracta de posar contenidors al carrer, es tracta d’incorporar l’estratègia mediambiental als residus, de crear unes actituds determinades als ciutadans, molt probablement de canviar hàbits que estan molt arrelats”, afegeix Torralba.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va explicar que per poder complir els objectius europeus, “queda molt camí per recórrer i, o canviem les maneres de fer, o no assolirem els resultats. No assolir els resultats és car, mediambientalment per descomptat, però econòmicament també. Des de la comarca volem desvincular el debat sobre els residus del debat de les taxes. Estem fent un exercici de valentia, de sinceritat per afrontar una qüestió importantíssima i per això recomanem als ajuntaments que facin un debat global, més enllà de les taxes centrant-nos en els objectius d’incrementar la recollida selectiva i amb la voluntat d’aportar estratègies clares de futur”.