El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, s’ha reunit aquest dimecres amb el president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Sergi Vallès, i els alcaldes d’Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d’Anoia i Torrelavit, en motiu de la presentació del nou model de recollida porta a porta i les noves polítiques en la gestió dels residus i de foment del reciclatge al territori. El nou servei de gestió i recollida de residus, impulsat per la Mancomunitat Penedès-Garraf, s’implantarà a les cinc localitats de l’Alt Penedès durant un període de 8 anys i incorpora tecnologia smart en els cubells, un sistema que permetrà optimitzar i millorar la gestió i avaluació del servei, a més d’aplicar en el futur una taxa de residus ajustada als usos i la generació de residus de cada ciutadà.
La trobada ha comptat també amb l’assistència del vicepresident de l’àrea de Gestió de Residus de la Mancomunitat, Jordi Bosch, així com de l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, els regidors de Sant Pere de Riudebitlles, Ramon Surroca i Josep Quelart, l’alcalde de Sant Quintí de Mediona, Pol Pagès, el batlle de Sant Sadurní d’Anoia, Ton Amat i l’alcalde de Torrelavit, Manuel Raventós, i s’ha dut a terme a Sant Sadurní d’Anoia, localitat que compta amb una dilatada experiència en la recollida Porta a Porta. L’any 2005 el municipi va implantar el model amb les fraccions del rebuig i l’orgànica i pocs anys després el va estendre als envasos i el paper i cartró.
En el cas de Sant Quintí de Mediona i Olèrdola el nou contracte suposarà també l’ampliació i millora dels seus respectius models porta a porta, mentre que Torrelavit i Sant Pere de Riudebitlles s’estrenaran en la implantació d’aquest nou sistema de gestió, ja que fins ara utilitzen un model de recollida amb contenidors oberts. En tots els municipis, s’instal·laran àrees tancades d’aportació de residus amb accés controlat gràcies a les noves tecnologies, pensades per a la recollida en nuclis disseminats, masies aïllades o com a punts d’emergència ciutadana.
En la mateixa reunió, s’han presentat el funcionament dels cubells i dels equips per a la recollida, així com de les aplicacions digitals vinculades a aquestes noves eines, que s’implantaran amb el nou contracte.
Des de la Mancomunitat Penedès-Garraf, el president Sergi Vallès, ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa d’aquest nou servei i amb la confiança que aquesta aposta ha de permetre donar un salt endavant en la gestió dels residus al territori i avançar en els compromisos de sostenibilitat i d’augment dels índexs de reciclatge. «En aquest mandat ens hem esforçat per millorar els nostres serveis i comencem amb cinc municipis que es beneficiaran en els propers mesos de la tecnologia per a dur a terme una millor gestió del model porta a porta. Estem molt satisfets per haver asolit aquest primer objectiu i esperem dotar a la resta dels municipis del territori en els propers dos anys de nous sistemes que ens permetin oferir un millor tractament i recollida dels residus»
Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, ha assegurat que «atenent els resultats i les dades, el millor model pel que fa a la seva eficiència en la recollida selectiva dels residus és el porta a porta. A Catalunya hi ha més de 250 municips amb aquest sistema i més d’una centenar que ho faran properament. Cal apostar en la millora de la gestió per seguir avançant cap a una societat més sostenible».
Tecnologia smart
Els nous cubells que es facilitaran al veïnat, als comerços i restaurants dels cinc municipis que tindran la recollida dels residus porta a porta, comptaran amb un xip o TAG que permetrà al personal operari, a través d’un lector, compilar dades en temps real que s’emmagatzemaran a una plataforma informàtica de gestió.
Tota la informació recollida es tractarà de manera encriptada, garantint així la confidencialitat i la protecció de dades de totes les persones usuàries. L’anàlisi de la informació recollida, permetrà millorar la gestió del servei, augmentant la seva capacitat d’adaptar-se les necessitats diàries i millorant la comunicació ciutadana dels resultats, ja sigui mitjançant l’App com amb la pàgina web personalitzada. I en un futur, oferirà als municipis la possibilitat d’ajustar la taxa municipal de residus a l’ús que en facin els veïns i veïnes, així com realitzar campanyes d’educació ambiental més precises i personalitzades en aquelles zones o comunitats d’habitatges en què sigui necessari millorar algun aspecte de la gestió o separació dels residus.
La Mancomunitat Penedès-Garraf i l’empresa adjudicatària del nou servei, en coordinació amb els municipis, estan concretant els detalls del desplegament de la recollida porta a porta, amb la voluntat que es pugui implantar abans d’acabar aquest any.
Recollida selectiva
La Mancomunitat i els ajuntaments que en formen part, tenen com a un dels grans reptes i prioritats dels propers anys acomplir amb els objectius de reciclatge que estableix la normativa europea, amb uns índexs de recollida selectiva que han d’assolir com a mínim el 55% l’any 2025 i d’un 65% al 2033.
D’acord amb les dades del darrer informe de l’Agència de Residus de Catalunya, de l’any 2020, la recollida selectiva a l’Alt Penedès arriba al 46,6%. Pel que fa a les dades dels municipis que estrenaran aquest nou sistema, l’índex de reciclatge a Olèrdola va ser del 52,89%; a Sant Quintí de Mediona del 70,27%; Sant Pere de Riudebitlles del 54,05%; Sant Sadurní d’Anoia del 73,03% i Torrelavit del 58,59%.