04/10/2003 - 00:00
Urbanistes, enginyers, arquitectes, polítics, economistes, organitzacions no governamentals, sociòlegs, antropòlegs... la llista és llarga i variada i tots participen -o poden participar, almenys- en la V Biennal de Ciutats i Urbanistes que des d'avui fins al 12 d'abril té lloc a l'Hotel Barcelona Sants amb el lema: 'Connectant la ciutat, connectant els ciutadans'. En aquestes jornades, els professionals vinculats a la planificació urbanística hi proposaran alternatives a la planificació de les ciutats amb l'objectiu, entre d'altres, de contribuir a disminuir l'impacte ambiental de la ciutat, tot evitant la fragmentació de l'urbs i millorant el dinamisme dels seus barris. Un altre dels objectius d'aquesta trobada serà ajudar a llençar un debat sobre el paper que els urbanistes poden i han de tenir alhora de dissenyar una ciutat sostenible. En aquesta plana trobareu un resum dels principals temes que es tractaran.
La Biennal està promoguda per l'European Council of Town Planners (ECTP). L'edició actual l'organitza l'Agrupació Catalana i l'Associació Espanyola de tècnics urbanistes i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. Durant els 3 dies de la seva durada es duran a terme tallers, excursions i una exhibició de projectes seleccionats de ciutats i regions europees. Aquí en podeu veure el programa.
En total, es faran quatre tallers diferents: el primer, es centra a destinar a tractar l'àmbit Europeu -tot buscant la manera d'interrelacionar les ciutats del continent, que s'hauria d'entendre com un territori policèntric-. El segon i el tercer es destinaran a tractar el tema des d'un punt de vista regional i local, respectivament. L'últim dels tallers porta per títol: L'àmbit del carrer, connectant els ciutadans.
Sobre l'Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes
L'Agrupació Catalana de Tècnics Urbanistes (ACTU) forma part de l'Asociación Española de Técnicos Urbanistas (AETU). S'hi acullen voluntàriament professionals de diferents titulacions, l'activitat dels quals té una relació directa amb l'Urbanisme.El grup principal el formen els Diplomats Tècnics Urbanistes del Centro de Estudios Urbanos del Instituto de Estudios de la Administración Local (IEAL). Des de la seva creació als anys 50, i encara avui ha vingut sent l'única via de formació específica en urbanisme i ordenació del territori promoguda i reconeguda per la pròpia Administració. A Catalunya els cursos corresponents s'han fet en tres ocasions, a començament dels anys 60, a finals dels 70 i l'última promoció el 1989. Les dues últimes edicions es van realitzar per delegació de l'IEAL a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Actualment hi ha uns 2.000 titulats. L' Agrupació va constituir-se l'any 1982 i des d'aleshores ha participat en l'organització dels Congressos Iberoamericans d'Urbanisme que se celebren amb periodicitat biennal des de l'any 1984. Han tingut lloc a Sevilla (1984), Mèxic (1986), Barcelona (1988), Cuba (1990) i València (1992). També ha organitzat diversos Seminaris i Jornades d'Estudi a Madrid, Saragossa i Barcelona. L'AETU es la representació dels urbanistes espanyols dins el Comitè Europeu dels Urbanistes de la UE. Les relacions de l'ACTU amb el Comitè de Liaison dels Urbanistes Europeus han permès la integració d'AETU en aquest Comitè. Una de les seves tasques principals és l'estudi i la proposta del futur Estatut Europeu de l'Urbanista.