11/10/2007 - 00:00
Del 9 al 18 de novembre tindrà lloc una nova edició de la Setmana de la Ciència (SC'07), dedicada enguany a aprofundir, informar i difondre aspectes relacionats amb el canvi climàtic i amb la ciència en general. Sota el lema 'Viu la Ciència!' es donaran cabuda a més de 450 actes arreu de Catalunya, amb la intenció d'acostar la ciència a les persones i especialment als més petits. La SC'07 compta amb la col·laboració de 121 institucions, 9 Universitats i entitats integrants del Sistema Català de Recerca i Innovació.
El fil conductor, però, serà el canvi climàtic sense deixar de banda altres qüestions científiques i tecnològiques. A partir de jornades de portes obertes a museus, lectura de contes i escenificacions dramàtiques amb actors s'intentarà explicar el perquè de la importància de la ciència. Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, i Joan Comella, director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) van fer una roda de premsa aquest passat dijous al Col·legi de Periodistes de Barcelona, per presentar la dotzena setmana de la ciència.
10 dies de ciència per a tots els públics
Passejar per la ciència amb els inventors i descobridors de Barcelona, tallers sobre bolets i canvi climàtic, exposicions com SOS: Espais naturals o sessions de cinema i documentals on s'analitza medi ambient, canvi climàtic i consumisme són alguns dels actes que podem escollir per visitar a la Setmana de la Ciència d'enguany. 'La Setmana de la Ciència serveix per apropar la ciència a la societat. Hi ha circuits de passejades per la ciència, que es poden fer al llarg de l'any, i també dies especials de la Setmana acompanyats de guies i actors que expliquen tot allò que es pot fer. Trobarem escenificacions de 'Dones de ciència', 'història dels centres mèdics', dramatitzacions envers 'l'ensenyament i els agrupaments científics'entre d'altres.' apuntava el conseller Huguet. La majoria d'aquestes activitats són gratuïtes i tindran lloc entre el dissabte 17 i el diumenge 18 de novembre, en horaris de matí i tarda. Podeu descarregar-vos a www.setmanaciencia.org el calendari d'activitats per zones. Segons Comella, es vol que 'hi hagi divulgació amb la societat, feedback'.
Estimular la vocació científica i tècnica
'La situació és que els joves no es volen dedicar a la ciència ni a les enginyeries, sinó que tiren cap a l'empresa i cap al Dret' explicava Comella, que afegia 'és imprescindible involucrar la societat, si el què volem és passar d'una economia tradicional a una economia basada en el coneixement'. I aquest és un dels objectius d'aquesta setmana, en la que científics, associacions i ciutadans de totes les edats poden confluir per debatre temes que ens afecten a tots, com el canvi climàtic. Huguet subratllava: 'Es tracta d'implicar la societat civil, ja que és la que acaba de determinar que l'opinió pública sigui favorable a l'aposta d'un plus per a la innovació i la recerca i a la florida de noves vocacions, carreres universitàries i docents' .
Però la ciència també ens ajuda a decidir què cal fer en situacions diverses. 'Vivim en un món tecnificat. L'apropament de la ciència a la societat fa que els ciutadans puguin exercir la democràcia. Tots parlem de cèl·lules mare, però què implica això? Què comporta? Aquestes qüestions es poden veure respostes a la Setmana de la Ciència' remarcava Comella, que afegia ' Amb actes com aquest, es vol contribuir a culturalitzar la societat. I moltes de les activitats de la Setmana de la Ciència estan enfocades als infants'.
La Setmana de la Ciència és una iniciativa pionera a l'Estat Espanyol que es preveu que rebi la visita de 100.000 persones enguany. 'La Fundació Catalana per a la Recerca organitza aquesta 12ena edició de la Setmana de la Ciència, des de l'any 1996 per fer accessible el coneixment als joves, a la societat i en definitiva fer aquest coneixement divertit. L'objectiu és desenvolupar, estimular les aptituds i vocacions científiques' destacava Comella, que afegia 'Cal destacar que una quarta part de les activitats són portades a terme gràcies a organitzacions socials, que no pertanyen ni a la universitat ni a centres de recerca (ONG, hospitals, mitjans de comunicació, etc). Algunes de les activitats organitzades són la 4ta edició de la 'Ciència a les escoles', en un acte que l'any passat va involucrar a més de 13.000 alumnes d'ESO i Batxillerat'.
Els científics visiten els instituts
Posar un científic a l'abast d'estudiants d'ESO i Batxillerat és una de les activitats que organitza la SC'07. Actes com aquest, permeten fer interaccionar els investigadors del present amb els del futur. La visita del científic professional a les escoles i instituts catalans tindrà lloc el 14 de novembre a les 12 del matí i fins dos quarts de dues de la tarda, en un acte simultani en 106 centres d'Educació Secundària catalans, que rebran la visita cadascun d'un científic procedent de les institucions de recerca catalanes. Les 106 xerrades simultànies reflexionaran sobre la carrera científica, tractaran cadascuna un tema científic diferent i serviran perquè els adolescents tinguin una visió més humanitzada i no tan abstracta de la ciència. Aquí podeu veure el resum de les conferències d'enguany.
El 4t Dia de la Ciència a les Escoles també otorgarà un premi a les millors pàgines webs científiques fetes per escoles, el dia 14 de novembre, així com impulsarà la visita dels estudiants a centres d'investigació, museus i laboratoris universitaris.
De Letònia a casa nostra: el projecte Wonders
La novetat d'enguany en la Setmana de la Ciència a Catalunya és el projecte Wonders, un seguit d'activitats de divulgació científica gestades a la Universitat de Letònia (Latvijas Universitate) i que reben la participació de l'FCRI. Amb aquest projecte es materialitza la iniciativa de la UE de coordinar diferents festivals i setmanes de la ciència a nivell europeu. A través del 'Carussel de la Ciència' Catalunya i Letònia intercanvien les activitats divulgatives de ciència i tecnologia. A Tarragona, en la 12ena edició de la Setmana de la Ciència es podrà veure l'última tecnologia sense fils per al control de la salut humana, procedent de Letònia. Es faran dos tallers, on s'exposaran diverses eines per al diagnosi de la salut a través de la tecnologia sense fils: el primer, un sistema de diagnòstic del cor que recull dades i les transmet a través de Bluetooth a un ordinador que les analitza; i el segon, un aparell que diagnostica l'espectre de la pell i que inclou una pantalla tàctil.
Al projecte Wonders hi participen 21 organitzacions pertanyents a països europeus, que intercanvien projectes i activitats de divulgació presentades en diferents actes, com la Setmana de la Ciència a Catalunya
d'enguany.
El Carrusel de la Ciència va portar a Budapest (Hongria) dins del marc del Learner's Festival el maig passat el taller interactiu 'Gaudí:Art i Ciència', cortesia de la Fundació Caixa Catalunya, i aquest taller visitarà, també, els propers 23, 24 i 25 de novembre a Lisboa (Portugal) el Ciência Viva.
La creació de centres permanents de ciència
Huguet va destacar, també, la voluntat de fer que la gestió de sistema de ciència i recerca sigui més important i referent, i la important tasca de l'Euroscience Open Forum, el Fòrum de la Ciència Europeu que Barcelona acollirà l'any vinent. 'L'any de la Setmana de la Ciència 2007 s'emmarca en dos fets importants: El Pacte Nacional de Recerca i Innovació i la celebració del Fòrum de la Ciència Europeu l'any vinent. I aquests dos fets mostren la voluntat de fer divulgació científica de manera estructural'.
'Països com Finlàndia que inclouen les seves instal·lacions científiques dins de les atraccions turístiques del país són un model a seguir', segons Huget. 'La creació de centres permanents de ciència, per a una divulgació permanent, estructural és el què volem començar a plantejar ara' subratllava Huguet. I afegia que 's'està a punt de signar un conveni amb la Direcció General de Cultura' per fer possible aquesta fita. 'El Govern aporta en actes com el de la Setmana de la Ciència el know-how, les escoles i els centres-museu per a tot l'any. I això s'ha de promocionar des de l' òptica turística, perquè l'accés de museus es multipliqui. Volem crear un turisme que faci reflexionar, que faci pensar, i ajudar a crear vocacions científiques i tècniques' destacava Huguet.
La Generalitat aporta un pressupost de 150.000 euros per a actes com la Setmana de la Ciència, que està organitzada a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació .
Adjunt | Mida |
---|---|
Josep Huguet i Joan Comella en la presentació de la Setmana. FOTO: L.B. | 62.76 KB |