El Fòrum Agenda 21 de Sant Just Desvern centra l'atenció en la gestió dels residus

05/12/2003 - 00:00
Sant Just Desvern ha celebrat fa uns dies una trobada del Fòrum Agenda 21 centrada en la gestió dels residus. Aquesta trobada, impulsada pel Consell de Medi Ambient i Sostenibilitat, va estar oberta a la participació de tots els ciutadans i ciutadanes interessats en aportar el seu anàlisi i les seves idees sobre la gestió dels residus municipals, d'acord amb els objectius de la Línia Estratègica 1 de l'Agenda 21 de Sant Just Desvern. El Fòrum va tenir lloc el passat 3 i 10 d'abril a Sant Just. El tema dels residus és especialment candent en aquest municipi, ja que recentment s'ha ampliat la recollida de la matèria orgànica. Fruit d'una enquesta que es va fer entre els assistents, es van definir un seguit de línies de futur. Entre les qüestions consignades, tal i com es defineixen en l'enquesta d'opinió, la disminució dels residus generats és, amb més d'un 75% d'acord, la qüestió més prioritària. Seguidament, hi ha la implantació d'una nova taxa municipal per a la recollida dels residus que fomenti la reducció i la selecció en origen i un augment dels recursos. En quart lloc, es destaca la necessitat d'incrementar les campanyes i actuacions de sensibilització i informació i la millora dels serveis de les deixellaries. Les tres últimes prioritats definides són l'augment del control i de les sancions de les infraccions, la modificació de l'actual sistema de recollida dels residus passant a un model de recollida porta a pota i la millora de l'actual sistema de recollida. Les conclusions del Fòrum són especialment interessants:
Cal prioritzar la disminució dels residus que es generen: (1) Reduint la producció de residus al més alt nivell (empreses, indústries...) i (2) Prioritzant mesures de promoció, sensibilització i educació a tots els nivells sobre la importància de reduir els residus que es produeixen. Es fa especial èmfasi en la importància d'informar i educar a la població, especialment sobre: (1) els problemes que provoca la generació de residus i els seus impactes, (2) els avantatges del reciclatge i (3) els costos que suposa per a cadascú la gestió dels residus. Pel que fa al sistema de recollida: (1) El fet de millorar o canviar l'actual sistema de recollida són actuacions que en general no són considerades com a prioritàries. (2) Es considera que la recollida de residus porta a porta no es la millor opció per dur a terme d'una manera immediata a Sant Just, tot i que cal estudiar la seva viabilitat i en tot cas implantar-la un cop la població estigui ben informada i sensibilitzada amb el tema. (3) Es proposa posar més contenidors de recollida selectiva (sobretot d'envasos) en determinades zones de Sant Just i augmentar la freqüència de la recollida. I (4) cal millorar la recollida dels residus perillosos i especials realitzant actuacions que vagin en la línia d'apropar la deixalleria a la població. Pel que fa a la Fiscalitat: (1) És important que tothom sàpiga quant paga i en concepte de què, pel que fa a les taxes per la recollida i la gestió dels residus. Cal que en les factures ( rebut de l'IBI, rebut de l'aigua) es visualitzin aquests conceptes d'una manera més clara. (2) No es considera important que s'estableixin diferències de preu en funció de la quantitat de residus produïts, si bé es poden cercar fórmules compensatòries per aquelles persones o famílies que demostressin bones pràctiques (p.ex. compostatge casolà, etc.). (3) Caldria estudiar en profunditat els criteris per establir una taxa més justa (un tant per persona? Un tant per família? Un tant per m2 d'habitatge?...). Pel que fa a la gestió dels residus d'origen comercial: (1) Cal estudiar conjuntament entre comerciants i Ajuntament les mesures necessàries per a la implantació de la nova llei de residus al municipi.
Les dues sessions del Fòrum van tenir lloc al Casal de Joves i van servir per oferir als ciutadans informació de primera mà sobre la situació actual dels residus.

Relacionats

Butlletí