06/10/2003 - 00:00
El que es coneix com a anell pirinenc de Navarra, i que suposa el 18% de la superfície de la comunitat foral, està cridat a jugar un paper central en el dibuix dels espais naturals d'aqueta part del territori europeu. Això és almenys el que pretèn la comunitat foral navarresa, que està promovent l'Estratègia Territorial de Navarra, en la qual es proposa un aprofitament prudent d'aquest gran espai, en l'horitzó de l'any 2025.
El model territorial de futur planteja una nova forma de veure la Comunitat Foral considerant-la com una regió-ciutat, composta per una gran ciutat central i la regió que l'envolta, tot plegat funcionant de forma harmònica. Es tracta, per tant, d'un model integrat, en el qual l'espai del Pirineu juga un paper imporant. Aquesta àrea de muntanya supera l'àmbit regional i hi intervenenen nombroses administracions. Requereix, així doncs, "actuacions conjuntes que permetin instaurar una imatge de marca comuna". L'espai pirinenc té continuïtat tan per la vessant nord, a les valls franceses, com cap vers a l'est, per Aragó fins a Catalunya.
Trobem problemes comuns, però també alguns de particulars. En aquest sentit, la connexió de les zones urbanes amb l'alta muntanya és més fàcil i ràpida que en altres zones, tot i que en les valls navarreses hi ha, en canvi, pocs recursos turístics vinculats a la neu.
El govern navarrès es proposa recuperar habitants i equilibri de població, tot potenciant les comunicacions (amb una xarxa interna de caràcter local de qualitat, no tant de quantitat) i els serveis. No en va, el 51% de la població activa del Pirineu ja treballa en el sector terciari. L'impuls es pot efectuar recolzant-se en els nuclis més dinàmics, mitjançant el foment de les capacitats de desenvolupament internes (boscos, recursos locals de turisme...), però també poden aparèixer altres activitats de serveis (sanitaris, per exemple) i, fins i tot, industrials, sempre que no alterin els principals valors ambientals i paisatgístics.
La captació d'aigua de qualitat, el paisatge i la biodiversitat, l'atractiu turístic, la producció de fusta i bolets i la ramaderia intensiva, entre altres, són elements que beneficien a gran nombre de navarresos en múltiples formes. Aquestes activitats, segons s'argumenta des del Departament de Medi Ambient de Navarra, creen una imatge regional, permeten aprofitar l'aigua i disminuir el CO2. Tot això contribueix, al seu entendre, a garantir la sostenibilitat de Navarra, ja que aquest espai redueix i absorbeix bona part de la petjada ecològica causada pels grans espais urbans. L'Estratègia ha d'assegurar que això es pot mantenir d'aquesta manera i que se'n milloren, a l'ensems, les possibilitats.
Amb l'objectiu de donar a conèixer l'Estratègia, s'ha promogut una exposició itinerant.