Font: Diputació de Barcelona [1]

Una guia per promoure la gestió sostenible dels boscos amb la silvopastura.
'Boscos de pastura [2]' és una publicació digital que la Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments eines pràctiques per implementar projectes de silvopastura que previnguin incendis forestals i dinamitzin l’economia rural.
Amb un enfocament en la prevenció d'incendis forestals i la conservació de la biodiversitat, el document detalla els passos que els locals poden seguir per recuperar el mosaic agroforestal tradicional. Aquest model paisatgístic, que combina boscos, pastures i terres de cultiu, millora la resiliència climàtica i redueix el risc de patir grans incendis.
En aquest sentit, el diputat de Prevenció d'Incendis i Gestió Forestal de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, destaca que “els ajuntaments tenen un paper clau en la prevenció d'incendis forestals, i amb aquesta guia els donem les eines necessàries per impulsar la ramaderia extensiva com a aliada en aquesta tasca. És una aposta clara per la gestió sostenible dels nostres boscos i pel futur del món rural.”
Els ajuntaments, impulsors de la transformació
‘Boscos de pastura’ aborda reptes com el despoblament rural i l'abandonament de terres, que han afavorit l’expansió de boscos densos i han augmentat el risc d’incendis. Per respondre a aquesta problemàtica, la guia promou la silvopastura com una solució multifuncional, que redueix el combustible, crea tallafocs naturals i fomenta la biodiversitat. A més, impulsa l'economia local amb la producció d'aliments de proximitat.
La publicació ofereix una guia completa per a la implementació de projectes de silvopastura amb consells pràctics sobre la identificació d'actors clau, l'anàlisi del mosaic agroforestal i la planificació de pastures. També proporciona informació sobre recursos disponibles, fonts de finançament i bones pràctiques europees per inspirar noves iniciatives locals a Catalunya.
La guia destaca el paper fonamental dels ajuntaments com a impulsors d'aquesta transformació, tant en la gestió directa de terrenys públics com en l’establiment d'acords entre propietaris forestals i ramaders, així com en el desenvolupament d'infraestructures i en la promoció de productes derivats de l’activitat ramadera. A més de recursos tècnics i econòmics, subratlla la importància de la col·laboració entre ajuntaments, ramaders, comunitats locals i investigadors per protegir el paisatge i assegurar la sostenibilitat a llarg termini dels boscos del territori.
Amb fotografies de Patxi Uriz, la guia és el resultat de la col·laboració entre l'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona i la Fundació Pau Costa. Aquest projecte editorial ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del programa BCN Smart Rural.
‘Boscos de pastura’ es pot descarregar gratuïtament a la Llibreria de la Diputació de Barcelona, on també es troben altres publicacions relacionades amb la ramaderia, l’alimentació i l’agricultura.