Font: Menorca Biosfera [1]

L'organisme ofereix assessorament a particulars, empreses i entitats públiques per a la transició energètica en qüestions com l'autoconsum, el vehicle elèctric o l'eficiència energètica així com orientació en les tramitacions de projectes, ajuts i autoritzacions.
El passat 23 de setembre de 2019 es signà un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Menorca, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera i el Consorci de Residus i Energia de Menorca, per a la creació d’una oficina d’impuls de l’Estratègia Menorca 2030.
L'Oficina de l'Energia Menorca 2030 [1], situada al Consell Insular de Menorca, ja està oberta a tota la ciutadania per informar i incentivar a participar en el procés de descarbonització i transició energètica a l’illa. La creació d'aquest organisme com a centre de referència de totes les qüestions relacionades amb l’energia a l'illa, constitueix un dels objectius de l’Estratègia Menorca 2030 elaborada el 2018 i neix arran d’un conveni signat el passat mes de setembre entre la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Menorca i el Consorci de Residus i Energia.
L'Oficina de l'Energia Menorca 2030 ofereix serveis d’informació i assessorament normatiu i en la tramitació administrativa en diferents àmbits, com són l’autoconsum, la mobilitat elèctrica, l’eficiència energètica en edificis i instal·lacions, la facturació d’electricitat, o un canal específic per empreses. A més, l'Oficina proporciona orientació sobre les possibles línies de subvenció obertes i com tramitar-les.
Per altra banda, l'Oficina de l'Energia Menorca 2030 també té previst impulsar actes de divulgació, tallers i activitats, amb l'objectiu de crear una comunitat energètica amb coneixements sòlids que ajudin a impulsar i desenvolupar la transició energètica.
Per cobrir els serveis de l'Oficina, el Consorci de Residus i Energia ha contractat dos enginyers formats en el camp de les energies renovables, la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica. D'aquesta manera, qualsevol persona, empresa o entitat interessada podrà contactar amb l'Oficina Energia, a través d'un formulari web o per via telefònica, on podrà demanar cita prèvia o bé fer una consulta en línia. Els tècnics encarregats es posaran en contacte per a resoldre les consultes de totes les persones que ho sol·licitin i concertar cites personalitzades. Està previst que l’oficina atengui a Maó, al Consell Insular, i a Ciutadella, a les oficines d’Urbanisme de l’Ajuntament de Ciutadella.
Així, l’Oficina de l’Energia pretén ser un agent facilitador que promogui la participació i la formació de la ciutadania per impulsar la transició energètica cap a un model sostenible, aconseguint crear una comunitat energètica en la qual s’impliqui especialment a les empreses locals, aportant coneixement, llocs de feina i mecanismes de participació social.
Estratègia Menorca 2030
Cal recordar que l'objectiu darrer del full de ruta per descarbonitzar l'illa, l'Estratègia Menorca 2030 [2], és situar Menorca al capdavant en l’estalvi energètic, l’eficiència energètica, l’ús d’energies netes i servir com a referent per a altres zones de la Unió Europea. Els objectius específics que s’han definit per l’any 2030 són la cobertura del 85% de la demanda elèctrica a partir de fonts d’origen renovable, la reducció del 50% del consum de combustibles fòssils en el transport terrestre, la reducció del 30% del consum de combustibles fòssils per a usos tèrmics en el sector industrial i residencial i la reducció del 10% del consum de gasoil B en el sector primari.