Font: Ara Llibres [1]
Li diem planeta Terra o mare terra, quan el 70% del planeta està format per l’oceà. L’estat de l’oceà és molt delicat i aquest llibre ens connecta amb la seva riquesa i amb les seves problemàtiques per intentar posar-hi remei.
Mare mar entrellaça les memòries més canalles, vívides, tristes i divertides dels sabers populars dels habitants de la Barceloneta -peixateres, xarxaires, pescadors, cordelers, portuaris, persones migrades amb oficis de mar-. A través d’un llenguatge de barri, aprendrem a netejar, honrar i cuinar peixos oblidats, de proximitat i de temporada amb tècniques pesqueres sostenibles, a saber quan i en quines situacions és adequat menjar-los o deixar de fer-ho per complet, quins peixos s’estan extingint i quins s’adapten a la pujada de la temperatura de la mar.
Marina Monsonís és la sisena generació del barri de la Barceloneta, d’una família sempre vinculada a la mar: pescadors, peixateres, cordelers, cuineres de ranxo de peix i xarxaires. Ha crescut en un terrat amb vistes al port i a la mar, on ha vist moltes transformacions urbanístiques que afecten a la ciutat,a les persones i a la vida oceànica. Des de fa vint anys que treballa en projectes dins i fora del barri, que posen al centre la importància de la història popular, domèstica i política. L’última dècada s'ha centrat a promoure els peixos oblidats, de proximitat i de temporada a través de murals, textos, tallers i receptaris tradicionals de barca, això ha inspirat molts projectes i comerços que en l’actualitat defensen aquest tipus de cuina de peix. Ha guanyat el Premi a la Mirada Sostenible Comer de La Vanguardia. 2022 i el Premi Josep Mercader. Alimentació Sostenible. Forum Gastronòmic 2022. Des del 2018 dirigeix la cuina del MACBA, un projecte artístic i culinari que se centra en una cuina en el context de la crisi climàtica i energètica. És autora del llibre La Cocina situada, un diccionario para la soberanía alimentaria il.lustrat per Carla Boserman. 2021. Ed. G. Gili.
Edició d'Ara Llibres [1]