Font: Ajuntament de Rubí [1]

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi
El portal Ajuntament Eficient [2] és un espai on es pot consultar l'evolució del consum energètic de l’Ajuntament de Rubí en el conjunt dels seus equipaments i serveis d'enllumenat públic. És per tant, una eina de consulta i transparència a disposició de la ciutadania, empreses i comerç.
Aquesta acció forma part del paquet d’actuacions compreses en el Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica de l’Ajuntament de Rubí 2023-2025, que persegueixen l’objectiu de reduir el consum municipal d’energia i aigua en el context de crisi econòmica i climàtica actual.
Aquesta eina permet la consulta del total d’energia i aigua consumida per les infraestructures municipals en el seu conjunt i també de manera separada. Les dades són presentades de manera entenedora i establint correlacions amb situacions quotidianes que permeten dimensionar l’estalvi assolit. A més, també ofereix la possibilitat de comparar les xifres locals amb les d’altres municipis amb característiques equiparables a les de Rubí. Per exemple, a dia d’avui el consum de tot l’Ajuntament suposa un total de 42€ per rubinenc/rubinenca, un 2,5% menys que ciutats de mida similar.
La posada en marxa d’aquest espai arriba acompanyada d’una campanya informativa sobre estalvi energètic a través del sistema de pantalles informatives repartides per una quinzena d’equipaments municipals. D’aquesta manera, els usuaris i usuàries d’aquests espais veuran quines són les mesures d’estalvi adoptades per reduir el consum i maximitzar el seu rendiment. A més, s’han repartit cartells amb aquesta informació a tots els edificis municipals.
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha presentat aquest projecte a un grup d’alumnes de l’Escola 25 de Setembre, el centre amb millors xifres d’estalvi registrades, un 28% respecte del consum de 2022. Martínez Martinez ha felicitat els alumnes pel seu compromís amb la cura del medi ambient i l’esforç per estalviar dia a dia. Martínez ha afirmat que: ‘Volem continuar sent una administració referent pel que fa la sostenibilitat energètica. Volem fer visible l’esforç del consistori. És una feina que fem entre tots i totes i que la fem bé. Això ens ofereix l’oportunitat de ser un exemple, un aparador per a la ciutadania però també per a les empreses. Volem que els nostres resultats estimulin veïns i veïnes, comerços i empreses a seguir el mateix camí’.
En paral·lel, ja està en procés el projecte que ha de permetre la instal·lació de plaques fotovoltaiques a una vintena de equipaments municipals. Tot aquest conjunt d’accions van encaminades a fer front a la situació d’emergència climàtica, que obliga a reduir les emissions de CO₂ de la ciutat en un 55% de cara a l’any 2030.