Font: Nacions Unides [1]

Un Grup de treball de Nacions Unides posa el focus en les bicicletes com a exemple de solució per a la mobilitat a potenciar en l'escenari post-pandèmic a les ciutats europees.
Les bicicletes poden ser una solució als reptes de la recuperació post-COVID-19? Els països europeus membres de les Nacions Unides van crear recentment un grup de treball per debatre aquesta qüestió i discutir maneres de fer una mobilitat més racional, saludable i sostenible després del confinament fruit de la COVID-19.
Com que molts països d’Europa i d’altres llocs estan començant a aixecar bloquejos, la Comissió Econòmica per a Europa (UNECE) veu una oportunitat i una obligació per al sector del transport de reiniciar-se d’una manera propicia a un sistema més eficient i més ecològic. "Cal desenvolupar una" nova normalitat "per substituir businees as usual", afirma.
Les Nacions Unides animen a desenvolupar una cultura del ciclisme i promoure la seguretat dels vianants i la mobilitat ciclista.
Durant el confinament, els habitants de les ciutats van gaudir d’un cel blau clar gràcies a un aire més net i van començar a escoltar els ocells cantar a mesura que disminuïa el soroll. Segons la Comissió, la concentració de contaminació a Barcelona es va reduir en un 62% i es van observar situacions similars en altres grans ciutats europees, com Milà, Londres i París.
L’ús del transport públic ha disminuït significativament, ja que un nombre creixent de persones opta per caminar o anar amb bicicleta per evitar el trànsit multitudinari i seguir els consells de les autoritats sanitàries per distanciar-se físicament. Per donar resposta a aquestes tendències, Milà, Ginebra, Brussel·les i Londres han decidit invertir en carrils bici flexibles.
Un ciclista que duia una màscara durant el brot COVID-19 a Nova York. Foto: A. Istria
Alhora, hi ha més persones que utilitzen els seus cotxes particulars per escapar de la multitud. El retorn a l’ús massiu de vehicles privats no permetrà als governs assolir els seus objectius de desenvolupament sostenible i els objectius de l’Acord de París, assenyala la Comissió.
El nou grup de treball, llançat en el marc del Programa Pan-Europeu de Transport, Salut i Medi Ambient (PEP) liderat conjuntament per la UNECE i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) Europa, té com a objectiu resoldre aquestes inquietuds i desenvolupar un conjunt de principis per a una mobilitat sostenible, verda i saludable.
El Grup iniciarà accions per formar representants dels estats membres, organitzacions internacionals, societat civil, acadèmia i altres parts interessades, i explorarà canvis estratègics a llarg termini i per al sector. Els principis seran proposats per a l’aval dels Estats membres en la cinquena reunió d’alt nivell sobre transport, salut i medi ambient, que se celebrarà l’any vinent a Viena.
En el missatge del Dia Internacional de la Mare Terra, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ja ha proposat sis accions relacionades amb el clima per donar forma a la recuperació verda post-pandèmica, que inclouen una crida a acabar amb les subvencions als combustibles fòssils.
Invertint en vianants i ciclistes
Segons el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), invertir en vianants i ciclistes –que solen constituir la majoria de ciutadans d’una ciutat– pot salvar vides, ajudar a protegir el medi ambient i afavorir la reducció de la pobresa .
Un ciclista al parc de Brooklyn Bridge que duia una màscara durant el brot COVID-19 a Nova York. Foto: A. Istria
L’ informe sobre la Bretxa d'emissions [2] (2017) afirma que cal d’ampliar les accions de forma urgent per tal de reduir un altre 25 per cent de les emissions estimades de gasos d’efecte hivernacle per a l'any 2030, aproximadament , i tenir la possibilitat de minimitzar els efectes més perillosos del canvi climàtic.
L’atenció a les necessitats de les persones que caminen i circulen en bici continua essent una part crítica, però massa sovint obviada, de les solucions de mobilitat per ajudar a les ciutats a separar el creixement de la població de l’augment d’emissions; i millorar la qualitat de l’aire i la seguretat viària.
Per solucionar-ho, el Programa Compartir la carretera, una iniciativa conjunta d'UNEP i la Fundació Fia per a l'Automòbil i la Societat, posa de manifest les bones pràctiques i treballa amb governs de tot el món per prioritzar les necessitats de vianants i ciclistes.
Dia Mundial de la Bicicleta
El 3 de juny es celebra Dia Mundial de la Bicicleta, establert per l'Assemblea General com a reconeixement de la singularitat, la longevitat i la versatilitat de la bicicleta, que ha estat en ús des de fa dos segles. Un mitjà de transport assequible, fiable i sostenible, la bicicleta fomenta la gestió ambiental i la bona salut, proporcionant una forma de transport rendible alhora que redueix el risc de malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars, certs càncers, diabetis i fins i tot mort, segons l'OMS.
Per difondre la consciència sobre els seus molts beneficis, les Nacions Unides animen els Estats membres a desenvolupar una cultura del ciclisme i a organitzar iniciatives com passejades en bicicleta nacionals i locals, alhora que promouen la seguretat dels vianants i la mobilitat ciclista.