Font: Ajuntament de Roda de Ter [1]

La campanya demana als veïns que separin les deixalles per reduir el rebuig i adverteix que la brossa mal seleccionada acaba a l'abocador, suposant una despesa pel poble que pot fer pujar les taxes.
L’Ajuntament de Roda de Ter impulsa una campanya per tal de reduir el nombre de deixalles que acaben a l’abocador tot i que són reciclables. L'eslógan principal de la campanya és 'Separa per reduir el rebuig'. En el material informatiu de la campanya s'adverteix que la brossa mal seleccionada acaba a l'abocador, suposant una despesa pel poble que pot fer pujar les taxes.
Si es troba un adhesiu d’una gota vermella del revés [2] significa que aquell dia no s’havia de treure aquell tipus de brossa i el servei de recollida no s’ho va emportar.
Des que l’Ajuntament va instaurar el sistema de recollida porta a porta s’ha descobert que el rebuig que es recull els dimecres està augmentant de manera preocupant, a causa que molts veïns treuen aquest dia materials reciclables barrejats o també andròmines. El problema és que tot el que es recull els dimecres va a parar a l’abocador i això vol dir que per tractar les escombraries es cobra cada cop més. Actualment es paguen 55.000€ l’any extres que es podrien estalviar separant correctament la brossa dels dimecres.
També cal destacar que l’àrea d’aportació d’emergència, pensada exclusivament per portar-hi les escombraries de manera puntual, s’omple a uns ritmes massa elevats, sovint amb totes les deixalles barrejades, amb l’orgànica sense bossa compostable, amb trastos abandonats, etc. Aquest fet també incrementa les tones que es recullen com a rebuig. Per tant, des del consistori es vol recalcar que tot el que es deixa de forma incorrecta a l’àrea i tot el que no separem bé a casa té un efecte directe sobre el cost global de gestió dels residus, i per tant, pot tenir efecte sobre la taxa d’escombraries.
L'Ajuntament ha editat una Guia amb informació sobre quines deixalles s’han de treure cada dia [3] i una carta del regidor [4] de Serveis i Medi Ambient, Antoni Escarrabill, on s’explica com aconseguir una reducció del rebuig mitjançant una millor selecció de les deixalles.
També es notifica que:
- En endavant no es recolliran les deixalles que no es corresponguin amb el dia de la recollida porta a porta.
- Actualment s’han instal·lat càmeres de videovigilància i es planteja activar sistemes de control d’accés a l’àrea d’aportació d’emergència.
Des de l'Ajuntament de Roda de Ter es recorda que una millor gestió de les nostres deixalles, ens fa millors com a societat i com a poble.