Font: Ajuntament de Sabadell i Institut d'Ecoedició
Sabadell acollirà els propers 1 i 2 de juny la primera Fira del Llibre ecoeditat [1], una fira organitzada per l’Institut de l’ecoedició que pretén visibilitzar aquells llibres que, tant pel contingut com pel continent, miren de respectar l’entorn.
Una vintena de parades d’editorials i llibreries entre les quals hi ha Akiara Books, Manifest Llibres, Verso Libros, Comanegra, Sidillà, Caballo Regalado, Neret Edicions, Llibres del delicte, Yekibud Editores, Descontrol, Wanafrica, llibreria Mala Peça o Pol·len edicions, mostraran les seves publicacions.
La Fira, que es durà a terme a la plaça Dr. Robert de Sabadell, comptarà amb una programació per a tots els públics entre les quals destaquen les dues caps de cartell: Pia Hollenstein i Isabel Moreno.
L’esdeveniment està organitzat per l’Institut de l’ecoedició i té el suport de l’Ajuntament de Sabadell, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.
Pia Hollenstein, activista climàtica
A principis d’abril coneixíem que el Tribunal Europeu dels drets humans condemnava a l’Estat suís per inacció climàtica. Donava així la raó a la demanda presentada per Klimaseniorinnen Schweiz [2] (Dones en Lluita), una entitat formada per més de 2.500 dones grans -la majoria tenen més de 75 anys-, que acusaven les autoritats del seu país de fer una política ambiental insuficient. La gran sala del Tribunal concloïa que es violava l’article 8 de la convenció que protegeix la vida privada i familiar.
Aquesta històrica resolució fou celebrada per l’activisme climàtic d’arreu, ja que pot esdevenir la primera peça a caure de les polítiques ambientals poc ambicioses. A més, el fet que hagi estat promoguda per dones, i dones grans, li dona un valor especial. Pia Hollenstein [3] n’és una d’elles, i farà la xerrada del diumenge dia 2 a les 13 h.
Isabel Moreno, física i meteoròloga, autora del llibre Cambio climático para principiantes
El dissabte a les 12 h tindrem la conferència d’Isabel Moreno [4], física i meteoròloga, autora del llibre Cambio climàtico para principiantes (Penguin Random House). Isabel Moreno és una reconeguda presentadora de la secció d’El Temps per a diferents mitjans, i actualment al programa Aquí la Tierra de RTVE. També és ambaixadora del Pacte Climàtic Europeu i col·laboradora en nombrosos mitjans de comunicació.
Amb el llibre, Cambio climático para principiantes s’entenen les bases del canvi climàtic a través d’un viatge per terra, mar, aire i gel; s’entenen els orígens de fenòmens com les inundacions, les sequeres, i com fer front a aquest repte.
Programació de la fira
A banda d’aquestes dues xerrades, la fira comptarà amb una programació variada i per a totes les edats. Amaya Sánchez, d’WWF oferirà la xerrada juvenil “Nuestro tenedor es un arma de destrucción y de construcción masiva”. La il·lustradora Anna Font oferirà un taller infantil per a construir ocells de paper. Més tard, la periodista Marta Molina moderarà una taula rodona sobre transició ecosocial amb Rubén Suriñach, Alfonso del Val, Maite Mompó, Anna Lara i Judit Alonso. El diumenge al matí a les XX, abans de la xerrada de Pia Hollenstein, hi haurà un taller de bombes de llavors a càrrec de la cooperativa L’Ortiga. I finalment, com a cloenda, comptarem amb una glosada a càrrec de Cor de Carxofa (Núria Casals, Ferriol Masip i Yago Calbet), amb l’acompanyament musical de Marcel Marimon.
Per què una fira del llibre ecoeditat?
L’emergència climàtica és una realitat que demana un canvi en els nostres hàbits de vida i de consum. El sector editorial no n’és una excepció, ans al contrari, per la seva vinculació indissoluble amb la cultura i el pensament crític, hauria de ser-ne un sector capdavanter. Amb l’empenta d’una administració pública que aposta i aposti per una transició cap a una indústria editorial verda, l’ecoedió esdevé una realitat que necessita espais per a desenvolupar-se i ser comunicada.
Actualment, l’Institut de l’ecoedició exigeix, per a obtenir el Segell Llibre ecoeditat, tres criteris: producció local, ús de paper FSC, i càlcul i comunicació de la petjada ambiental del llibre. A banda, suggereix 9 criteris més per a minimitzar l’impacte ambiental del llibre: https://institutecoedicio.cat/que-es-lecoedicio/ [5]
En un moment d’auge de fires literàries, cap d’elles té la vessant climàtica com a prioritat i com a objectiu de difusió. Cal una fira que difongui el plaer de la lectura i que promocioni el contacte entre editorials i públic, però que també sigui un aparador per les iniciatives que tenen la sostenibilitat com a prioritat i que pugui esdevenir un dels primers espais de reflexió sobre l’ecoedició i el consum conscient.
En aquesta fira, tots els llibres compliran el primer criteri de l’ecoedició: la producció local. 98,066 milions de llibres impresos anualment segons l’informe “Estadístiques culturals de Catalunya [6]” del Departament de Cultura signifiquen 98,066 milions de potencials impactes l’any en la conscienciació ambiental de la societat. Aquesta xifra s’associa a una mitjana de 46.651 tones de CO2 emeses el 2020 pel sector editorial. D’aquestes dades extraiem com a conclusió que el sector editorial probablement no té un elevat impacte ambiental, però sí que ho és el seu impacte social i cultural.
No disposem de dades globals d’impressió deslocalitzada, però el que sí que sabem és l’impacte de la impressió no local, que multiplica per dues vegades en el cas d’imprimir a Eslovènia, o vuit vegades en cas d’imprimir a Taiwan, la petjada ambiental de la impressió. Així, podem afirmar que si una editorial que actualment imprimeix les seves publicacions de forma deslocalitzada passés a treballar exclusivament amb impremtes locals, compliria amb l’objectiu de les Nacions Unides de reducció d’un 7,6% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle (GEH).
Per això, la conscienciació, el canvi de pràctiques i la comunicació d’aquesta estratègia industrial verda dins del sector editorial esdevé de vital importància per a una descarbonització de la societat i un canvi en el model de vida i consum.
Jornades d’estratègia professional de l’ecoedició, 31 de maig de 2024
A banda de la fira dels dies 1 i 2 de juny, l’Institut de l’ecoedició, amb la col·laboració del departament d’Acció Climàtica, organitza el dia anterior, unes jornades professionals per a aprofundir en l’ecoedició, és a dir, en minimitzar la petjada ambiental dels llibres en paper.
En aquestes jornades, l’ecòloga Teresa Sauras, de la Universitat de Barcelona farà la conferència inaugural per, tot seguit, passar a les dues taules temàtiques: la de l’administració, on, des de l’Ajuntament de Sabadell, l’Institut Català de l’Empresa Cultural, l’Administración General del Estado i el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico s’aprofundirà en les polítiques públiques per a l’ecoedició; i la del sector, una trobada entre editores i autores per a reforçar el vincle entre contingut i continent.
Aquestes jornades tindran lloc al Casal Pere Quart de Sabadell entre les 9:30 h i les 13:30 h i cal inscripció prèvia aquí: https://institutecoedicio.cat/fira-del-llibre-ecoeditat-de-sabadell/ [1]