Del 16 al 22 de setembre de 2024 se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. També es visualitzen els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.
La Setmana Europea de la Mobilitat [1] d'enguany porta el lema Combina i mou-te! que posa l'accent en la intermodalitat i ens anima a moure'ns de manera sostenible en benefici de la nostra salut i el medi ambient.
Així, el tema escollit és Compartim l'espai públic. Aquest espai atorga multitud de beneficis a la societat. És un espai on la ciutadania, el transport i les activitats tenen el seu propi espai, un espai amb menys soroll i contaminació que garanteix la igualtat social, la seguretat i una millor qualitat de vida.
I els objectius principals d'aquest any són els següents:
- Millorar la qualitat de vida a les ciutats i promoure infraestructures dirigides a les persones.
- Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les diferents modalitats.
- Promoure l’ús dels mitjans de transport més nets i sostenibles i impulsar un canvi d'hàbits oferint infraestructures, xarxes, condicions i destinacions adients, que afavoreixin la mobilitat activa i el transport públic.
- Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
- Complementar iniciatives europees com ara REPowerEU i el Pacte Verd Europeu.
El paper del món local
323 municipis [2] d'arreu de Catalunya s'han adherit i organitzaran jornades de sensibilització, el Dia sense cotxes, curses de transport públic, entre d'altres.
A Vilafranca del Penedès [3], per exemple, dijous 19 de setembre organitzen la cursa de transport públic de la PTP, i el cap de setmana s'organitza una pedalada popular i diversos tallers i una gimcana. A Sant Cugat del [4]Vallès s'organitzen diverses activitats, entre les quals destaca la pedalada popular. A Abrera [5]també s'apunten a la pedalada popular i durant la setmana s'oferirà servei de bus gratuït i una ITV per bicicletes. Sant Adrià de Besòs organitzarà una matinal pel Dia sense cotxes.
Mollet del Vallès [6] celebrarà l'efemèride amb la Festa de la mobilitat sostenible dissabte 21 de setembre i l'inici del projecte Mollet a Peu. Pel regidor de Mobilitat, Juanjo Baños González, “la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible és un bon moment per reafirmar el nostre compromís i aposta per una mobilitat més saludable i segura que comporta beneficis a la nostra salut i al medi ambient”.
Les accions d'aquests municipis, així com d'altres, comptaran amb el suport de la Diputació de Barcelona [7].