Font: Betevé

El passat 5 de juny es va celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient 2019, una jornada destinada a conscienciar de la necessitat de protegir i millorar l’entorn que aquest any posa el focus en la contaminació de l’aire. Nou de cada 10 persones al món estan exposades a nivells de contaminació que sobrepassen els marcats com a segurs per l’Organització Mundial de la Salut. Barcelona no escapa a aquesta problemàtica global: l’aire de Barcelona supera els estàndards de l’OMS en cinc contaminants i les dades indiquen com la contaminació està tenint impacte sobre la salut de la població.
Xoc climàtic: com afecta el canvi climàtic a Barcelona [1]Xoc climàtic: com afecta el canvi climàtic a Barcelona [1]
1. La contaminació mata
Segons dades de l’Agència de Salut Pública, 354 persones van morir a la ciutat el 2017 [2] per causes relacionades amb un excés de partícules contaminants PM2,5. Actualment, el 95 % dels barcelonins estan exposats a nivells anuals de partícules en suspensió considerats perjudicials. Un 68 %, en el cas del diòxid de nitrogen (NO2). La pol·lució atmosfèrica és el principal risc ambiental per a les persones, ja que pot desencadenar malalties respiratòries i cardiovasculars, però també efectes cognitius adversos, entre d’altres.
Com afecta la contaminació la salut de les persones? [3]
2. Més nits tòrrides i més onades de calor
El planeta s’escalfa i l’augment de la temperatura també es manifesta a casa nostra. A Catalunya, el termòmetre ha augmentat 1,5ºC [4] des del 1981 i el ritme avança a 0,4 ºC per dècada. Alguns experts pronostiquen que l’ambient a Barcelona es tropicalitzarà en el futur. A la ciutat les nits tòrrides, de 25 ºC o més, s’han duplicat en 30 anys i les projeccions indiquen que a finals del segle XXI n’hi haurà entre 10 i 20 cada estiu. També augmentaran les onades de calor, episodis en què la temperatura supera els 33 ºC durant tres dies seguits o més.
Com ens afecten les nits tropicals a l’hora de dormir? [5]
3. Les platges, en retrocés
L’augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic és una amenaça per a les platges. Actualment, les vuit platges de Barcelona estan afectades per risc alt de temporals marítims. L’estiu del 2018 algunes de les platges de la ciutat van quedar reduïdes a menys de cinc metres d’amplada. La pèrdua de sorra va ser especialment notable a la platja de la Nova Mar Bella o la de Sant Sebastià, que en el pitjor dels escenaris podria gairebé desaparèixer en el futur. Es calcula que, en altres casos, se’n pot reduir entre el 30 i el 46% de la superfície.
El futur de les platges de Barcelona amb el canvi climàtic [5]
4. Cada vegada menys pluja, però més forta
Els efectes del canvi climàtic també es tradueixen en un canvi de patró en les precipitacions. Des del 1950 plou un 20 % menys a les capçaleres dels rius. A Barcelona, la quantitat de pluja és similar a la de fa uns anys, però està menys repartida: plou menys vegades, però més intensament i això incrementa el risc d’erosió.
Així ha evolucionat la pluja a Catalunya [6]
5. Augmentaran els incendis i seran més destructius
El risc d’incendis augmentarà al conjunt de la regió mediterrània com a conseqüència de la pujada de la temperatura i la reducció de les precipitacions. A la ciutat les zones més sensibles són els barris del vessant barceloní de Collserola: Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes; Horta, Canyelles i Torre Baró.
Com han canviat els incendis amb el canvi climàtic? [7]