Diversos municipis es preparen per la III Marató de l'estalvi energètic

Font: Diputació de Barcelona i Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

22/01/2018 - 07:59

Aquesta Marató és més que una iniciativa d’estalvi energètic. Per una banda es sensibilitza als alumnes, treballadors i usuaris dels equipaments municipals que hi participen sobre l’ús i el consum de l’energia. I per una altra, l’estalvi econòmic assolit es destina a l’ajut de llars en situació de pobresa energètica.

Durant tot el febrer de 2018, els ajuntaments de Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Esplugues, Malgrat de Mar, Manresa, Vilanova i la Geltrú i Palau Solità i Plegamans, participaran a la tercera Marató d’Estalvi Energètic per a la lluita contra la pobresa energètica.

Per exemple, l’Ajuntament de Sant Cugat participa amb 4 escoles públiques (CEIP Catalunya, La Floresta, Ciutat d'Alba i Joan Maragall) per tercera vegada en aquesta Marató.

Entre els deu municipis participen 90 equipaments implicant més de 6.000 treballadors, 15.000 alumnes i 200.000 usuaris, que duen a terme bones pràctiques ambientals: reduir hores de climatització, tancament de lluminàries, aturades parcials d’ascensors i de compressors, reducció de la freqüència de neteja de filtres i avançament del tancament de pistes, entre d’altres.

Resultats de la II Marató

Els resultats de l'edició anterior van superar l’objectiu previst del 10% d’estalvi en electricitat, gas i aigua. Hi van participar 61 equipaments municipals de 12 municipis diferents: Badalona, El Prat de Llobregat, Esplugues, Granollers, Malgrat, Manresa, Mataró, Pineda, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vilanova i La Geltrú. Dels 61 equipaments 60 van estalviar en electricitat. La mitjana de l’estalvi va ser del 17,4 %. 43 equipaments van estalviar en el consum d’aigua amb una mitjana del 34,4 %. I de 48 equipaments consumidors de gas, 45 en van estalviar. La mitjana de l’estalvi va ser del 28 %. Com és norma d’inscripció en aquest projecte, cada Ajuntament va destinar els estalvis a diferents projectes de lluita contra la pobresa energètica.

Per exemple, Sant Cugat del Vallès, en la primera edició de la Marató, celebrada l’any 2016, assolir un estalvi de 5.553,01 euros que es van destinar al pagament de factures de serveis (principalment de gas per calefacció), a persones amb vulnerabilitat social i amb risc de patir pobresa energètica del municipi. En total es van beneficiar 18 persones, seleccionades d’acord amb les dades disponibles del Servei d’Ajut a Domicili, del projecte Millorem els Habitatges de PROMUSA i de Serveis Socials de l’Ajuntament. 

En la segona edició, aquesta iniciativa va comportar un estalvi de 81.500 euros de la facturació dels consums de llum, aigua i gas de deu edificis municipals: Casa Mònaco, Escola Pins del Vallès, Conservatori-Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, Casal de Mira-sol, Casal Torreblanca, Escola Pi d’en Xandri, Escola Turó de Can Mates, Pavelló de Valldoreix, ZEM Jaume Tubau i Teatre-Auditori.

 

La Diputació de Barcelona dona suport a la Marató a través del programa Passa l'Energia que posa recursos a disposició d'aquells ajuntaments que estiguin duent a terme projectes d'estalvi energètic solidari: xerrades per a treballadors i treballadores municipals dels edificis que participen a la marató, préstec d'aparells de monitorització energètica, material educatiu, motxilles per les escoles, el joc Actiwatt, entre d'altres.


 

Categories: 
Municipis: 
BagesManresa
Baix LlobregatEsplugues de Llobregat
Baix LlobregatSant Boi de Llobregat
BarcelonèsBarcelona
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat
GarrafVilanova i la Geltrú
MaresmeMalgrat de Mar
Vallès OccidentalPalau-solità i Plegamans
Vallès OccidentalSant Cugat del Vallès
Vallès OrientalGranollers

Relacionats

Notícia
Per primer cop s’ha aplicat la campanya Estalgia durant l’estiu per reduir els consum d’aire condicionat

Han participat en aquesta marató d’estalvi els edificis de la masia de Tres Torres, l’edifici institucional de la Porxada, l’edifici del Portalet, Can Puntes, l’edifici del carrer Sant Josep, la comissaria de la Policia Local, les instal·lacions de la Unitats Operativa de Serveis, l’edifici de Can Muntanyola i l’Oficina d’acollida, informàtica i telecomunicacions.

Article

La iniciativa s’emmarca dins del projecte europeu ASSIST, que busca solucions tècniques i socials per a aquest problema. Prop de 90 professionals podran identificar i gestionar situacions de vulnerabilitat energètica.

Notícia

Els ajuntaments de Barcelona, l'Hospitalet i el Prat han pactat l'Estratègia delta del Llobregat. El pla s'estructura en 30 projectes, que es faran durant els propers set anys, amb l'objectiu de donar un impuls a aquest espai. La idea és promoure activitats econòmiques més sostenibles i inclusives que puguin conviure bé amb l'ús ciutadà

Butlletí