El Punt Verd del Centre a Sant Cugat es renova

19/10/2016 - 14:08

Millora per fomentar el reciclatge, la reutilització i l’intercanvi d’objectes de segona mà. La modernització d’aquesta deixalleria inclou l’adequació d’espais per a l’educació ambiental i la construcció d’un hort urbà i un galliner, entre d’altres.

La tinent d’alcalde d’Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, ha visitat les obres de reforma que l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès està impulsant al Punt Verd del Centre. L’objectiu dels treballs és modernitzar aquest espai i potenciar-lo com punt per fomentar el reciclatge, la reutilització i l’intercanvi d’objectes de segona mà. També s’adequaran espais per oferir tallers, exposicions i xerrades, i s’hi construirà un hort urbà, un galliner, una zona de compostatge, un punt d’albirament d’ocells i un espai de jocs infantils.

Volem fer un pas més enllà i transformar el concepte de deixalleria”, ha explicat Cristina Paraira. “No volem que els ciutadans vinguin a portar els residus i ja està, sinó que la nostra idea és convertir-lo a més a més en un lloc d’educació ambiental i de reflexió sobre els residus que generem”. La tinent d’alcalde d’Entorn Urbà també ha remarcat que “la transformació del Punt Verd és una nova aposta que fem per avançar cap a una ciutat sostenible, neta i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic. En aquest cas millorant la gestió dels residus i potenciant a tots nivells la reutilització, el reciclatge i l’intercanvi”.   

Les obres per transformar el Punt Verd del Centre han començat aquesta setmana i està previst que finalitzin el primer trimestre del 2017. Tenen un cost de 250.000 euros i es duen a terme en el marc de la nova adjudicació del servei de recollida de voluminosos, cartró comercial i esporga i de gestió dels Punts Verds de la ciutat (Centre, Mini Punt Verd del mercat de Torre Blanca i el Punt Verd Mòbil). Mentre durin les obres el Punt Verd del Centre continuarà funcionant amb els mateixos horaris.

Els treballs serviran per adequar dues noves àrees a l’espai de la deixalleria, reorganitzar els espais interiors de la nau i instal·lar una pèrgola a l’exterior per emmagatzemar diferents tipus de residus. La nau es climatitzarà, disposarà d’una nova instal·lació fotovoltaica i tindrà llum natural gràcies a la col·locació de tancaments de vidre a la façana.

Nous serveis del Punt Verd del Centre

Aula ambiental i espai de creació: l’objectiu és desenvolupar-hi programes d’educació, sensibilització i conscienciació ciutadana en matèria ambiental. Per això s’oferiran tallers, exposicions i xerrades sobre temes com la jardineria ecològica, el compostatge, la reparació de petits electrodomèstics, la reutilització d’ampolles de plàstic, l’entapissat de cadires, la costura, el malbaratament alimentari o la creació de bijuteria o joguines.

Espai fix d’intercanvi d’objectes de segona mà: el sistema d’intercanvi funcionarà per punts. Quan el ciutadà o ciutadana hi deixi algun objecte se li donaran punts que després podrà bescanviar per altres objectes que l’interessin. Tots els objectes de segona mà estaran col·locats com si fos una botiga. Els ciutadans, si no disposen de punts d’intercanvi, també podran quedar-se un objecte pagant un preu simbòlic que es destinarà a un projecte social.

Paral·lelament, també es crearà una App on els ciutadans podran penjar els objectes que no necessitin i quedar amb altres ciutadans que les vulgui per intercanviar-les o donar-les directament. Aquests intercanvis seran sempre sense diners. Tots els objectes que hi hagi al Punt Verd també estaran col·locats a l’App.

Espai de compostatge: tindrà diferents compostadors que serviran per gestionar les restes de l’hort, de les gallines... amb l’objectiu, també, de fer tallers de compostatge ‘in situ’.

Hort: serà un hort urbà que s’incorporarà al programa ‘Cultiva’t’ de l’Ajuntament.També hi haurà un galliner.

Parc infantil: estarà just al lateral que hi ha entre la nau del Punt Verd i el magatzem de la brigada d’obres.

Punt albirament d’ocells: en aquest punt es podran observar els ocells que hi ha al corredor verd del Vallès, que enllaça Collserola amb Sant Llorenç de Munt i la Serra de l’Obac.

La gestió dels Punts Verds, sota criteris socials

Cal recordar que amb la voluntat d’enfortir la contractació responsable sota criteris socials, l’Ajuntament va reservar la licitació d’aquest servei (gestió de Punts Verds i recollida de voluminosos, cartró comercial i esporga) a centres especials de treball i/o empreses d’inserció laboral. En aquest cas l’empresa social guanyadora delconcurs ha estat Engrunes.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalSant Cugat del Vallès
Etiquetes: 

Relacionats

Article

En total s’instal·laran 880 mòduls repartits entre el PAV3, les escoles Collserola i Turó de Can Mates i l’Institut-escola Catalunya.

Notícia

Des d’aquest juliol, Sant Cugat del Vallès compta amb Re-cycle, un projecte de recollida sostenible de roba, calçat i complements mitjançant l’ús de bicicletes de càrrega.

Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Butlletí