Manresa i Sabadell, ciutats pilot en un projecte europeu de prevenció i gestió de residus

UrbanWINS és un nou projecte europeu finançat pel programa de Recerca i Innovació Horizon 2020, avaluarà com les ciutats consumeixen recursos i productes i com n’eliminen els residus que generen.
20/10/2016 - 09:42

L’objectiu del projecte UrbanWINS, en què Manresa i Sabadell seran ciutats pilot, i en el qual participa el Consorci del Bages per a la gestió de residus, és desenvolupar i aplicar plans i solucions innovadores que millorin la prevenció dels residus a les ciutats així com la seva correcta gestió.

El projecte, amb una durada de tres anys, està coordinat per la ciutat italiana de Cremona, en col·laboració amb 26 institucions d’arreu d’Europa. A Catalunya, Eurecat-CTM lidera la iniciativa, que compta amb la participació dels ajuntaments de Manresa i Sabadell i del Consorci.

UrbanWINS vol aconseguir patrons de consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones urbanes. Per a assolir aquest objectiu,  el projecte preveu una participació activa dels ciutadans, governs, organitzacions, proveïdors, institucions de recerca i centres educatius a través d’àgores físiques i virtuals a Manresa i Sabadell, on els participants podran compartir opinions, discutir idees i aportar solucions.

Aquesta aproximació participativa és un dels valors afegits d’UrbanWINS, que suposarà la implementació real de les polítiques i estratègies de participació ciutadana. El resultat final del projecte serà un conjunt d’eines per a la presa de decisions en la gestió de residus des d’una aproximació científica i participativa, que podran ser aplicades arreu d’Europa.

Els resultats d’UrbanWINS es faran servir per a definir objectius i indicadors dels Plans Estratègics per a la Prevenció i Gestió de Residus Urbans en les vuit ciutats pilot participants: Cremona, Torí i dues àrees a l’àmbit metropolità de Roma (Itàlia); Bucarest (Romania) i Leiria (Portugal), a més de Manresa i Sabadell.

S’ha fet la presentació del projecte, a les instal·lacions de CTM, amb la presència de Jordi Serracanta, regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l’Ajuntament de Manresa; Miquel Soler, regidor d’Innovació de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’Ajuntament de Sabadell; Miquel Rovira, director de la Unitat de Sostenibilitat d’Eurecat-CTM; i Frederic Clarens, responsable del projecte i responsable de Residus i Ecologia Industrial d’Eurecat-CTM.

En la presentació d’aquest migdia, el regidor manresà Jordi Serracanta ha afirmat que el projecte és “una gran oportunitat per tal d’observar, compartir, dissenyar estratègies” per tal de finalment poder implementar solucions concretes en matèria de gestió de residus. Serracanta considera que Manresa traurà el màxim rendiment de la participació al projecte i que “ens servirà per obtenir molta informació per dissenyar el nostre pla local de residus així com el pla d’acció d’economia sostenible i canvi climàtic”. Serracanta ha afirmat que és un luxe compartir projectes d’aquesta envergadura amb actius de la màxima rellevància del territori com el CTM, i ha assegurat que “el projecte ens proposa aturar-nos i fer una mirada a llarg termini per tal de millorar la manera més efectiva de gestionar els residus”. La possible aplicació de noves normatives, campanyes de sensibilització o la millora de la recollida de fracció orgànica són alguns punts concrets en què el projecte es pot materialitzar en el cas de Manresa, ciutat que ja treballa en aspectes com el projecte de simbiosi industrial i l’economia circular.

En la presentació s’ha remarcat la idea que l’objectiu és, després de la diagnosi del primer any, serà desenvolupar eines per tal de millorar la gestió dels residus, entesos com a “font de recursos i d’oportunitats”.

Sobre Eurecat-CTM

La Fundació CTM Centre Tecnològic forma part del centre tecnològic Eurecat (membre de la xarxa TECNIO), que aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 45 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. 


 

Categories: 
Municipis: 
BagesManresa

Relacionats

Notícia

La implantació del nou model als equipaments de la ciutat ha començat aquesta setmana i es farà de manera progressiva. Es recolliran sis fraccions diferenciades: envasos, orgànica, paper i cartró, vidre, fracció resta i tèxtil sanitari, que per primera vegada es recollirà de manera separada

Article

L’objectiu del Pacte Social de l’Aigua és defensar la gestió pública, la transparència del servei la implicació de la ciutadania

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Butlletí