El Govern inicia l'elaboració de l'Agenda Urbana catalana per orientar el desenvolupament sostenible de les ciutats

07/04/2017 - 14:26

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat iniciar l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya per orientar el desenvolupament sostenible de les ciutats, “un projecte estratègic de país” segons l’ha qualificat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull​.

Aquesta Nova Agenda Urbana (NAO) és “una expressió del compromís del Govern de Catalunya amb les directrius de Nacions Unides sobre la sostenibilitat ambiental, social i, econòmica” que es van establir durant la conferència Hàbitat III, que va tenir lloc a Quito (Equador), on el Govern es va oferir “per ser prova pilot”.

La Nova Agenda Urbana constata la gran capacitat transformadora del procés d’urbanització a nivell global; un procés, a més, irreversible atès que es preveu que la població urbana mundial es dupliqui l’any 2050. Aquesta circumstància planteja nombrosos problemes de sostenibilitat en matèria d’habitatge, infraestructura, serveis bàsics, seguretat alimentària, salut, educació, treballs decents, seguretat i recursos naturals, entre d’altres, que la NAU vol abordar.

Alguns dels principis que propugna la NAU són la defensa d’un model urbanístic sostenible, la cohesió social i territorial, la lluita i la resiliència contra el canvi climàtic, un nou model productiu i energètic i més instruments de finançament per a les administracions. En el cas de Catalunya, tot i que s’ha treballat en aquesta direcció, encara té reptes per endavant, que el Govern vol afrontar elaborant una agenda urbana amb visió estratègica, de la qual s’hauran de derivar polítiques públiques, plans estratègics concrets, legislació i el finançament necessari. Cal dir, però, que molts dels principis que recull la NAU es corresponen amb els eixos temàtics que abordarà la nova llei de territori, que el Departament començarà a tramitar en els propers dies.

Atès que l’Agenda Urbana vol ser un marc estable que guiï el desenvolupament urbà els propers anys, la seva redacció es concep amb un enfocament pluridisciplinar, que no pot partir només d’un departament del Govern. Per això l’agenda “té un abast transversal, interpel·la diversos departaments i és una visió estratègica de com ha de ser el futur de les nostres ciutats i de les nostres viles” ha destacat el conseller de Territori. Per garantir el seu èxit, el Govern aposta per un procés d’elaboració basat en un ampli consens, estratègic en les seves conclusions i vinculant per a totes les administracions.

És per això que el Consell Executiu ha aprovat la creació de l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan consultiu, adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, que l’assessorarà en la redacció de l’Agenda mitjançant el desplegament dels àmbits temàtics que proposi la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme.


 

Relacionats

Notícia

L’AMB presenta el Protocol de sostenibilitat de projectes i obres públiques: una guia que recull en 19 criteris les mesures per mitigar el canvi climàtic i adaptar-nos als seus efectes locals, que ja patim actualment, com la manca d’aigua o l’increment de les temperatures a l’estiu.

Notícia

Serveixen per mesurar a tots els barris els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit

Notícia

La Diputació de Barcelona ha lliurat un projecte d’estratègies de ciutat intel·ligent a l’Ajuntament de Mollet del Vallès, mitjançant el qual s’ha dissenyat i implantat un quadre de control d’anàlisi de contaminació de l’aire. 

Butlletí