Mataró aposta per la lluita biològica i l’endoteràpia vegetal en els tractaments fitosanitaris a l’arbrat

25/05/2017 - 09:11

L’Ajuntament de Mataró ha iniciat els tractaments fitosanitaris a l’arbrat, zones verdes i forestals de la ciutat per fer front a les plagues i malalties que poden afectar les espècies vegetals. Es preveu tractar aproximadament un 75% de la vegetació.

A nivell tècnic, es manté l’aposta tant per la lluita biològica com per l’endoteràpia vegetal en els casos més problemàtics, que ja es va començar a aplicar de manera experimental l’any passat.

A principis de maig han començat els primers tractaments. Les plagues ataquen principalment durant la primavera i l’estiu, quan les temperatures són més elevades i hi ha més humitat ambiental. Per combatre-les, l’Ajuntament fa servir la lluita integrada, que combina els tractaments biològics amb insectes amb la utilització de productes químics biodegradables i innocus tant per als animals com per a les persones, tot i que cada vegada s’aposta més pels primers. Els treballs es realitzen d’acord amb el Protocol d’actuació en els tractaments fitosanitaris ornamentals de l’Ajuntament de Mataró i amb el Reial Decret 1311/2012 d’Ús sostenible de productes fitosanitaris.

Pel que fa a la lluita biològica, es col·loquen als arbres blisters i caixetes amb insectes depredadors i parasitaris d’aquells altres que provoquen les plagues. Quant als tractaments químics, consisteixen principalment a polvoritzar la copa dels arbres, les plantes arbustives i les gespes. Els productes que s’utilitzen són cada vegada més ecològics, i es fan servir exclusivament els autoritzats per la Generalitat de Catalunya.

Aquest any també es faran aplicacions localitzades en llocs amb problemàtiques especials amb tècniques d’endoteràpia. Es tracta d’un mètode alternatiu als tractaments aeris tradicionals, que consisteix a injectar en el tronc una substància fitosanitària que es distribueix per tot el sistema vascular de la planta. D’aquesta manera, el producte s’introdueix dins la saba amb més eficàcia i durabilitat. Aquesta tècnica té un cost molt més elevat, ja que s’ha d’actuar de manera individualitzada a cada arbre.

Els treballs fitosanitaris es perllongaran fins als mesos de setembre i octubre, quan s’ha de combatre la processionària del pi, i fins al novembre-desembre pel que fa a les palmeres a causa de la plaga de l’escarabat morrut vermell. L’aplicació dels tractaments es fa majoritàriament en hores nocturnes, de les 22 h fins a la matinada, per no destorbar la circulació de vehicles i vianants.

Els tractaments fitosanitaris tenen un pressupost de 74.867 €, i són aplicats majoritàriament per l’empresa adjudicatària i pels treballadors del Servei d’Espais Públics de l’Ajuntament. 

Categories: 
Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

Can Boet és un equipament de l’Ajuntament de Mataró per a la gestió del patrimoni arqueològic i natural del municipi, des del 2013. Es tracta d'un centre de documentació i de recerca, que té com a objectiu principal difondre i promocionar el patrimoni de Mataró, per això organitza activitats adreçades a diferents tipus de públic i també produeix materials i recursos de difusió.

Notícia

 L'Ajuntament de Mataró, la Generalitat i l'associació Posidònia 2021 signen un conveni de col·laboració pel qual l'entitat es compromet a realitzar activitats i actuacions de divulgació, protecció i potenciació de la praderia de posidònia.

Article

Aquesta és la iniciativa de voluntariat submarí més gran de Catalunya, que té com a missió conèixer l’estat de conservació i l’evolució de l’alguer de Mataró. 

Butlletí