D’on ve el soroll a Ciutat Vella i com podem posar-hi remei

05/06/2017 - 15:43

Durant les nits de divendres i dissabte, els sonòmetres del districte superen els llindars del benestar, i en alguns casos les molèsties no acaben fins a les cinc de la matinada. Els treballs previs al futur Pla d’usos del districte incorporen un nou estudi de Salut Pública que detalla les principals fonts de soroll sobre les quals cal incidir.

El turisme ha estat identificat com una font principal de soroll per tots els grups de discussió que han participat en l’elaboració de l’estudi. Les molèsties que se’n deriven tenen a veure amb un model econòmic focalitzat en l’alcohol i la festa de baix cost. També generen soroll excessiu els pisos turístics, la mobilitat en grups grans i les acumulacions als voltants dels locals d’oci.

Aquests comportaments, juntament amb l’ús de monopatins i patins, la música o els esdeveniments al carrer, les brigades de neteja i els vehicles de càrrega i descàrrega, tenen encara més impacte en un districte de carrers estrets i edificis vells i poc aïllats, tal com ho recollia l’“Estudi dels usos urbans a Ciutat Vella, tipus i conflictes”.

La regidora del Districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha posat de manifest la importància de la salut i les cures: “A partir d’aquest informe caldrà estudiar la implantació de noves zones acústiques de regulació especial i tenir en compte també la vulnerabilitat de la població: allà on hi hagi molts nens petits, hauríem d’evitar la concentració de locals dedicats a l’oci nocturn.”

Els barris que registren nivells més alts de pressió sonora les nits del cap de setmana són els de les zones contigües a la Rambla. Les persones que hi viuen són les més exposades al soroll i les que tenen més probabilitat de patir problemes de salut: pertorbació del son, estrès o deteriorament psicològic i emocional. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta, precisament, que el soroll és el tercer factor ambiental més important de càrrega de malaltia, després de la pol·lució ambiental i del fum del tabac.

Les conclusions d’aquests informes s’incorporen al procés d’elaboració del nou Pla d’usos de Ciutat Vella, que s’està definint de forma participativa i transparent a través de la plataforma Decidim Barcelona, i que es pretén aprovar a finals d’aquest any o a principis de l’any vinent.

Accions en marxa

A banda de les intervencions que defineixi el futur pla d’usos, actualment ja s’impulsen iniciatives per evitar les molèsties sonores al districte, com la figura del promotor de silenci i els agents cívics, el treball amb els operadors en el marc de les taules d’oci nocturn o el telèfon 092 per a queixes relacionades amb els pisos turístics.

A més, a partir del 12 de juny es posarà en marxa la reestructuració de la recollida de residus al carrer d’Escudellers, que es farà en tres torns: a les 22.30 hores, a la 1.30 hores i a les 7.20 hores. Fins al 9 de juny hi haurà un equip d’informadors que explicaran a tots els comerços els nous horaris per treure els residus i que s’han de dipositar en els contenidors específics. A partir del 26 de juny es començarà a sancionar els establiments que no compleixin els requeriments.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Com a mesura prèvia per recollir dades actualitzades, s’instal·laran 8 nous sonòmetres que se sumen als 30 actius i es convocarà la Taula de Soroll del districte

Notícia

El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la ciutadania, just per darrere de la contaminació de l’aire.

Article
Una exposició que visualitza la contaminació acústica de Barcelona

Estudiants del Màster en Data Design de l'Escola Elisava mostren a l'exposició 'shhh...' el seu projecte del mateix nom, que s'estructura al voltant de dades inèdites sobre el conflicte de la contaminació acústica a Barcelona.

Butlletí