ITINERARI REMOLAR-FILIPINES: aigua i biodiversitat

Font: Ajuntament de Viladecans i Diputació de Barcelona

14/11/2017 - 11:39

Al municipi de Viladecans, les activitats d’Educació Ambiental en ecosistemes aquàtics estan coordinades pel servei de Medi ambient de l’Ajuntament i es realitzen als Espais Naturals del Delta del Llobregat que gestiona el Consorci per a la protecció i gestió d’aquests espais. Destaca l’itinerari Remolar-Filipines accessible a totes les persones que permet gaudir de l’observació de diferents comunitats vegetals i una extraordinària diversitat d’aus. També es realitzen activitats de participació ciutadana i destaca el projecte pedagògic “Recuperem el fartet” on els centres educatius dels municipis propers al Delta, poden col·laborar en la conservació d’aquest petit peix.

Des de l’Ajuntament de Viladecans conjuntament amb el Consorci per a la Protecció i Gestió del Espais Naturals del Delta del Llobregats’impulsen actuacions i activitats de coneixement del Delta per tal de sensibilitzar a la ciutadania sobre la importància ecològica d’aquest espai. Les maresmes, la proximitat del mar i el mosaic de vegetació el converteixen en un espai singular on moltes espècies de fauna troben un lloc per viure o fer estada doncs ofereix refugi i aliment.

És important combinar la protecció d’aquest espai per conservar-lo amb l’ús que pot fer la ciutadania. Per aquest motiu, és important seguir les indicacions que trobarem durant la nostra visita i comportar-nos de manera respectuosa sense cridar, sense embrutar l’entorn i sobretot sense alliberar ni agafar cap espècie animal.

Un dels itineraris més representatius i que aportarà un coneixement complet del Delta del Llobregat és l’Itinerari Remolar- Filipines que té una distància de 1.630 metres i transcorre per una pista de terra sense desnivell pel que el poden realitzar persones amb mobilitat reduïda. El visitant podrà observar diferents tipus de vegetació i de fauna, sobretot d’ocells. L’itinerari té 7 punts destacats, en cada un dels quals, el visitant podrà gaudir i aprendre valors diferents de l’espai. Descarrega’t aquí el fulletó detallat de l’itinerari.

Recuperem el fartet

A més de l’itinerari, des del Consorci per a la protecció i gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat es realitza el projecte de sensibilització ciutadana que rep el nom Recuperem el fartet. El fartet és un peix propi del Delta del Llobregat que ha estat desplaçat per la gambúsia, un peix d’origen americà.

L’activitat pretén implicar a la ciutadania, sobretot a través dels centres educatius dels municipis implicats en la protecció i conservació del fartet. Les escoles participants reben un aquari per instal·lar a l’aula on hauran de mantenir i aconseguir alevins de fartet i posteriorment, alliberar-los al Delta. El projecte es realitza sota la supervisió  del personal tècnic del Consorci dels espais naturals del Delta del Llobregat que realitza un seguiment i suport continu als centres.

També es realitzen altres activitats, per exemple de participació i de ciència ciutadana sobre la  biodiversitat associada a l’espai natural Remolar-Filipines i jornades que combinen la diversió i l’aprenentatge a través de tallers i visites guiades pel Dia Mundial de la Biodiversitat  i del Dia Mundial dels Ocells. Generalment es realitzen 3 activitats d’aquesta tipologia  a l’any.

Consulteu aquí tota la informació relacionada amb els Espais Naturals del Delta del Llobregat

Fonts consultades i fotografies:

Ajuntament de Viladecans

Consorci per a la protecció i gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona realitza un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.


Municipis: 
Baix LlobregatViladecans

Relacionats

Acte
17/03/2024 - 10:00
Carrer Verge de Montserrat. Cornellà de Llobregat
Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Article

Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.

Butlletí