Les ciutats, motors contra el canvi climàtic

19/11/2017 - 11:29

Bonn és l’escenari de la 23a edició de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides, en què Barcelona referma el compromís pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic que es concreta en l’anomenat Pla Clima.

La ciutat alemanya de Bonn és l'escenari la propera setmana la 23a edició de la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides (COP23), en què les ciutats, entre les quals hi ha Barcelona, reivindicaran el paper protagonista que han de tenir en la lluita contra el canvi climàtic.

A les grans urbs es genera el 70% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i els diferents governs municipals han actuat com a motors de la implantació de processos d’adaptació, en molts casos altament innovadors. Juntament amb altres ciutats, Barcelona participarà en l’impuls de la iniciativa Deadline20, que dona compliment als objectius de l’Acord de París (COP21).

Els participants al COP21 van acordar, entre altres propostes, reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle un 40% al 2030 en relació amb el 2005, i augmentar en 1,6 quilòmetres quadrats la superfície de verd urbà. La importància de la cimera de Bonn és el context polític actual, en què els Estats Units han anunciat la seva intenció de desmarcar-se’n.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat: “És absolutament urgent per al futur i per a la sostenibilitat de les ciutats que realment hi hagi una aposta compartida per tothom de la lluita contra el canvi climàtic, que no exclogui ningú i de la qual tothom se senti responsable.”

Sanz ha assistit a la trobada acompanyada del comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, per refermar el compromís de Barcelona pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic i compartir amb les altres ciutats participants l’anomenat Pla Clima, un pla estratègic de ciutat que actualment està en procés de participació pública i que es presentarà a principis del 2018.

Alguns dels eixos principals d’aquest pla són mitigar els hàbits de consum energètic insostenible dins un context de recuperació econòmica, l’adaptació als efectes del canvi climàtic que ja s’estan produint, situar les persones més vulnerables en el centre de les polítiques climàtiques i la cocreació amb la ciutadania de projectes mediambientals.

25 ciutats del món es comprometen a convertir-se en emissions neutrales per a l'any 2050 per lliurar la seva participació de l'acord de París

Els alcaldes de 25 ciutats pioneres, que representen a 150 milions de ciutadans, s'han compromès a desenvolupar i començar a implementar plans d'acció climàtics més ambiciosos abans de finals de 2020 per a emetre emissions neutres i ciutats resistents al clima per a l'any 2050. Aquests plans asseguraran que les ciutats lliurin la seva participació de les reduccions d'emissions necessàries per realitzar l'ambició de l'Acord de París.

En termes concrets, aquests plans d'acció del clima, desenvolupats amb el suport de l'organització C40, ajudaran a que les ciutats més grans del món redueixin les seves emissions amb força durant la pròxima dècada i arribin a zero en 2050. Els plans també demostraran com cada ciutat adaptar-se i millorar-ne la capacitat de resoldre les crisis climàtiques i els fenòmens meteorològics extrems. Finalment, els plans detallaran els beneficis socials, ambientals i econòmics més amplis per a tots els ciutadans, de prendre mesures climàtiques.

Les ciutats membres del C40 que han fet aquest compromís pioner són: Austin, Accra, Barcelona, ​​Boston, Buenos Aires, Ciutat del Cap, Caracas, Copenhaguen, Durban, Londres, Los Angeles, Melbourne, Ciutat de Mèxic, Milà, Nova York, Oslo , París, Filadèlfia, Portland, Quito, Rio de Janeiro, Salvador, Santiago, Estocolm i Vancouver.

En el lliurament del programa Deadline 2020, C40 treballarà en col·laboració amb altres iniciatives de la ciutat com ara The Carbon Neutral Cities Alliance per aconseguir objectius de reducció d'emissions a llarg termini en més ciutats.

Les ciutats C40 també han anunciat que donaran suport directe a nou megacities africanes per desenvolupar plans d'acció climàtica a llarg termini sense precedents, robusts i basats en l'evidència, que s'ajusten als objectius de l'Acord de París. Aquest projecte (Cities Matter: Capacity building in sub-Saharan Africa megacities per a la transformació de la mitigació del canvi climàtic) forma part de la Iniciativa Internacional del Clima (IKI). El Ministeri Federal de Medi Ambient, Conservació de la Natura, Construcció i Seguretat Nuclear (BMUB) recolza aquesta iniciativa sobre la base d'una decisió adoptada pel Bundestag alemany.

Les ciutats recolzades per aquesta iniciativa són: Accra, Ciutat del Cap, Addis Abeba, Dar es Salaam, Durban, Johannesburg, Lagos, Nairobi i Tshwane.

"L'Acord de París és molt clar sobre el que ha de passar per adoptar accions de coratge valents", va dir l'alcalde de París i la presidenta de C40, Ana Hidalgo. "Els alcaldes de les grans ciutats del món estan perfilant el segle que ve i obrim el camí cap a un futur millor, més sa i més verd. Els alcaldes fan el que han de fer, no el que poden, i aquests plans i polítiques són un excel·lent exemple del nostre estat d'ànim. Amb el suport de socis clau, com BMUB i C40, les ciutats africanes juguen un paper decisiu i decisiu a l'hora de complir l'ambició de l'Acord de París ".


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Comença la segona fase del pla Clima Escola Barcelona amb la climatització de 30 centres educatius i una inversió de 17,7 milions d’euros. Els treballs, finançats amb la recaptació de l’impost turístic, es faran al llarg de l’any 2025 i durant les vacances per minimitzar l’impacte en l’activitat docent. La primera fase, que ha beneficiat 24 escoles, es completarà aquest octubre.

Notícia

La mesura de govern del pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona inclou dues línies d’actuació: mitigar les causes de l’emergència climàtica i adaptar la ciutat per reduir-ne l’impacte dels efectes. En el pla es preveu invertir més de 1.800 milions d’euros amb mesures que es desenvoluparan en sis eixos de treball i objectius fixats per al 2030.

Butlletí