Prealerta de sequera activada i augment de producció de les dessalinitzadores

Font: CCMA.cat

26/11/2017 - 15:25
Dessalinitzadora del Prat de Llobregat (ATLL)

L'aigua produïda per les dessalinitzadores ha multiplicat per tres el seu rendiment normal a causa dels baixos nivells de les reserves d'aigua dels embassaments. Les pluges de tardor no arriben i tot indica que trigaran a arribar.

L'any hidrològic, que tot just va arrencar l'1 d'octubre, ha començat amb unes reserves d'aigua a nivells baixos. A les conques internes, les reserves se situen en el 55%, lleugerament superiora a fa un any, quan estaven al 53%, i clarament per sota de la mitjana dels últims 10 anys que és del 69%. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha activat el nivell de prealerta de sequera a Catalunya perquè les reserves es troben per sota del 60% i ha incrementat la producció d'aigua de les dessalinitzadores del Prat de Llobregat i de Blanes. És un pla que no té efectes sobre la població.

Malgrat la prealerta, l'ACA ha recalcat que amb les reserves actuals hi ha garantia per a les demandes fins a finals d'any i principis del 2018, si bé confia que les estacions plujoses de tardor i primavera carreguin els embassaments.

Amb aquest pla activat, la dessalinitzadora del Prat de Llobregat ha incrementat la producció d'aigua del 10%, que és l'estat normal, a l'actual 30%. En el cas de la dessalinitzadora de Blanes la producció és del 25% per abastir les demandes del nord del Maresme i sud de la Selva i per no reduir les extraccions dels aqüífers de la Tordera.

No s'esperen pluges i anem camí d'alerta per sequera

Les pluges que ha de fer remuntar l'actual situació de les reserves d'aigua són les precipitacions generals i generoses d'un episodi, no pas els ruixats de tarda puntuals. I de pluges abundants, ara com ara, ni a curt ni a mitjà termini se n'esperen. A la notícia "El temps per al pont" ja s'esmenta amb detall com seran les pluges d'aquest mes, i es veu que serà sec.

Si continuar la dinàmica actual, les reserves d'aigua dels embassaments cauran en breu per sota del 50% i això implicarà, segons l'ACA, l'aplicació de l'alerta per sequera. Mireu el semàforde sequera i les seves repercussions.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Manlleu ha aprovat l’Ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera.

Butlletí