Diversos municipis es preparen per la III Marató de l'estalvi energètic

Font: Diputació de Barcelona i Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

22/01/2018 - 07:59

Aquesta Marató és més que una iniciativa d’estalvi energètic. Per una banda es sensibilitza als alumnes, treballadors i usuaris dels equipaments municipals que hi participen sobre l’ús i el consum de l’energia. I per una altra, l’estalvi econòmic assolit es destina a l’ajut de llars en situació de pobresa energètica.

Durant tot el febrer de 2018, els ajuntaments de Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Esplugues, Malgrat de Mar, Manresa, Vilanova i la Geltrú i Palau Solità i Plegamans, participaran a la tercera Marató d’Estalvi Energètic per a la lluita contra la pobresa energètica.

Per exemple, l’Ajuntament de Sant Cugat participa amb 4 escoles públiques (CEIP Catalunya, La Floresta, Ciutat d'Alba i Joan Maragall) per tercera vegada en aquesta Marató.

Entre els deu municipis participen 90 equipaments implicant més de 6.000 treballadors, 15.000 alumnes i 200.000 usuaris, que duen a terme bones pràctiques ambientals: reduir hores de climatització, tancament de lluminàries, aturades parcials d’ascensors i de compressors, reducció de la freqüència de neteja de filtres i avançament del tancament de pistes, entre d’altres.

Resultats de la II Marató

Els resultats de l'edició anterior van superar l’objectiu previst del 10% d’estalvi en electricitat, gas i aigua. Hi van participar 61 equipaments municipals de 12 municipis diferents: Badalona, El Prat de Llobregat, Esplugues, Granollers, Malgrat, Manresa, Mataró, Pineda, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vilanova i La Geltrú. Dels 61 equipaments 60 van estalviar en electricitat. La mitjana de l’estalvi va ser del 17,4 %. 43 equipaments van estalviar en el consum d’aigua amb una mitjana del 34,4 %. I de 48 equipaments consumidors de gas, 45 en van estalviar. La mitjana de l’estalvi va ser del 28 %. Com és norma d’inscripció en aquest projecte, cada Ajuntament va destinar els estalvis a diferents projectes de lluita contra la pobresa energètica.

Per exemple, Sant Cugat del Vallès, en la primera edició de la Marató, celebrada l’any 2016, assolir un estalvi de 5.553,01 euros que es van destinar al pagament de factures de serveis (principalment de gas per calefacció), a persones amb vulnerabilitat social i amb risc de patir pobresa energètica del municipi. En total es van beneficiar 18 persones, seleccionades d’acord amb les dades disponibles del Servei d’Ajut a Domicili, del projecte Millorem els Habitatges de PROMUSA i de Serveis Socials de l’Ajuntament. 

En la segona edició, aquesta iniciativa va comportar un estalvi de 81.500 euros de la facturació dels consums de llum, aigua i gas de deu edificis municipals: Casa Mònaco, Escola Pins del Vallès, Conservatori-Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, Casal de Mira-sol, Casal Torreblanca, Escola Pi d’en Xandri, Escola Turó de Can Mates, Pavelló de Valldoreix, ZEM Jaume Tubau i Teatre-Auditori.

 

La Diputació de Barcelona dona suport a la Marató a través del programa Passa l'Energia que posa recursos a disposició d'aquells ajuntaments que estiguin duent a terme projectes d'estalvi energètic solidari: xerrades per a treballadors i treballadores municipals dels edificis que participen a la marató, préstec d'aparells de monitorització energètica, material educatiu, motxilles per les escoles, el joc Actiwatt, entre d'altres.


 

Categories: 
Municipis: 
BagesManresa
Baix LlobregatEsplugues de Llobregat
Baix LlobregatSant Boi de Llobregat
BarcelonèsBarcelona
BarcelonèsL'Hospitalet de Llobregat
GarrafVilanova i la Geltrú
MaresmeMalgrat de Mar
Vallès OccidentalPalau-solità i Plegamans
Vallès OccidentalSant Cugat del Vallès
Vallès OrientalGranollers

Relacionats

Article

A principis d'aquest any, des de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes (AMERC) es va endegar el programa del Gestor Energètic per ajudar a les empreses dels polígons del territori i els propietaris de les naus en el seu camí cap a l'eficiència energètica.

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Butlletí