Nou Barris acollirà la Fira per la Terra 2018

Font: Ajuntament de Barcelona, betevé i diadelaterra.org

03/03/2018 - 21:07

La Fira per la Terra deixarà el seu escenari habitual, al Parc de la Ciutadella, per traslladar-se aquesta 23a edició, el 21 i 22 d'abril, al Parc Central de Nou Barris. La nova ubicació és provisional però l'Ajuntament espera que passi a ser definitiva. El consistori continua apostant per descentralitzar les activitats de ciutat i dur-les a tots els barris.

Nou Barris acollirà la 23a edició de la Fira del Dia per la Terra. El 21 i 22 d’abril, el Parc Central serà la seu de l’esdeveniment que organitza anualment l’Associació Dia de la Terra-Catalunya. El canvi d’ubicació és fruit d’un acord signat entre l’Ajuntament, a través del Districte, el Comissionat d’Ecologia i el d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum; i l’associació per continuar estenent als barris les activitats importants de la ciutat i acostar-les als veïns i veïnes.

En roda de premsa, la quarta tinenta d’alcaldia i regidora de Nou Barris, Janet Sanz, ha dit que aquesta iniciativa ajudarà a “enfortir la voluntat de posar nou barris en el centre de les polítiques d’ecologia i sostenibilitat” de la ciutat. “Volem que Nou Barris sigui un espai de nova centralitat i que continuï acollint activitats amb gran afluència”, ha reblat.

Al seu torn, el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro, ha explicat que els valors i el tipus de consum que promociona la fira “van en la mateixa línia que les estratègies del Govern municipal”. I ha destacat el mercat de pagès que inclou la fira, un tipus d’activitat que “genera un espai de relació comunitària als barris, de sensibilització i d’educació, i millora la relació entre el camp i la ciutat”.

La Fira per la Terra, que fins ara se celebrava al passeig de Lluís Companys i el parc de la Ciutadella, comptarà aquest 2018 en la seva estrena a Nou Barris amb el Parc Central, una àrea de sis hectàrees i ben connectada amb el transport públic, i també amb espais del Parc Tecnològic i la seu del Districte. Així, Nou Barris suma un acte més en l’estratègia d’esdevenir una nova centralitat cultural de la ciutat. Fins ara, ja s’han celebrat concerts de música clàssica i el campionat mundial de Bike Trial al pati de la seu del Districte en el marc de les festes de la Mercè, i el concert d’òpera en streaming de Il Trovatore al juliol, entre altres.

L’Ajuntament s’implica en la fira perquè es tracta d’una activitat que promou un model de ciutat sostenible, respectuosa amb el medi ambient, més equitativa socialment i més solidària. I coincideix de ple amb els valors i les polítiques municipals, com les mediambientals i climàtiques i les previstes en l’Estratègia d’Impuls de la Política Alimentària i l’Estratègia d’Impuls al Consum Responsable que tira endavant el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum. Aquests plans volen afavorir des de l’administració la sobirania alimentària i el consum responsable, la producció agroecològica i la comercialització del producte de proximitat als mercats municipals.

Segons l’acord, que és per aquest any, el consistori aportarà 8.000 euros a l’associació per acostar la Fira per la Terra al districte. I facilitarà espais i tasques logístiques, suport en la comunicació i difusió de la fira i activitats de sensibilització vinculades a temes mediambientals, culturals i de foment de l’economia social i solidària i la sobirania alimentària.

La Fira per la Terra se celebra des de fa 23 anys a Barcelona per celebrar el Dia de la Terra, el 22 d’abril. Promou la producció local feta amb respecte cap a les persones i el planeta, i és un punt de trobada per a persones i col•lectius que produeixen o consumeixen sota aquests principis o que bé que es dediquen a fer sensibilització o activisme mediambiental per afavorir el consum responsable i sostenible.

Parc Central de Nou Barris

Entre les activitats que s’hi duran a terme, destaquen:

– El mercat de pagès, organitzat conjuntament amb Slow Food Barcelona i Ecomercats de l’Empordà. Potenciarà el mercat d’agricultura local, de proximitat (Km 0) i ecològica, amb la participació de més de 100 pagesos, petits productors i artesans de l’alimentació de tot Catalunya que oferiran directament els seus productes als visitants sense intermediaris. Un mercat que, al igual que el model que impulsa el Govern municipal, promociona el producte de proximitat, l’alimentació ecològica i sostenible.

– El mercat d’artesans, amb demostració d’antics oficis i la mostra d’associacions i Ong’s. Hi haurà més de 200 artesans i de 100 associacions solidàries, d’energies renovables, ecologia, consum responsable, educació ambiental, etc. que faran difusió del seu treball i activitat. Al mercat també s’hi trobarà menjar ecològic i algunes parades amb plats del món.

– Activitats i tallers d’energies renovables, creixement personal, teràpies alternatives, consum responsable, salut i ecologia. També s’hi faran conferències i tallers per a tota la família, activitats infantils i música d’arreu del món.

L’Associació Dia de la Terra-Catalunya és una entitat sense afany de lucre amb finalitats educatives, culturals, socials i ecològiques. Forma part de la xarxa mundial Earth Day Network, amb seu a Washington DC. Té per objectiu principal celebrar cada 22 d’abril el Dia de la Terra i mantenir viu l’esperit d’aquesta data durant tot l’any.

La seva activitat es pot consultar a www.diadelaterra.org.

 

 


La Fira per el Dia de la Terra - Mercat de la Terra ni és una fira qualsevol ni és un mercat qualsevol, ni vol fer la competència a cap fira concreta, ni a cap mercat concret. La Fira per el Dia de la Terra - Mercat de la Terra és una trobada d'entitats de tota mena per cridar l'atenció de les agressions que la societat moderna fa als sistemes naturals i socials i per proposar formes de comportament respectuosos, cooperatius i solidaris. 

La Fira per el Dia de la Terra - Mercat de la Terra potencia la producció local de bens i serveis realitzats amb respecte a les persones i als sistemes naturals, que són la base perquè els humans puguin disposar d'una vida digna.

Totes les entitats que vulguin participar a la 23a Fira per el Dia de la Terra - Mercat de la Terra han d'haver signat el document 'La Carta de la Terra' (si és la primera vegada), o han d'enviar un breu resum explicant com han honorat els principies de 'La Carta de la Terra':

- Si és la primera vegada que es participa, descarrega-la, llegeix-la amb deteniment, signa el full d'adhesió i envia només el full signat a Bustia Verda, c/o Dia de la Terra, Apartat de Correus 10095, 08080 Barcelona, Catalunya o directament a: cartadelaterracat@gmail.com

Si ja s'ha participat en anteriors edicions de la Fira per el Dia de la Terra - Mercat de la Terra i ja s'ha signat la Carta de la Terra, s'ha d'enviar a Dia de la Terra, un informe de les activitats realitzades l'any 2017 per honorar els compromisos de la Carta de la Terra.

La Fira per el Dia de la Terra - Mercat de la Terra no permet la participació de persones i/o entitats que practiquin la revenda de productes. En canvi, la Fira per el Dia de la Terra - Mercat de la Terra dona suport a tota mena de producció artesana local respectuosa amb les persones i la natura. 

Per poder participar a la Fira cal haver llegit i acceptat les Normes de funcionament de la Fira per el Dia de la Terra - Mercat de la Terra vigents. Per descarregar les Normes, clica aquí


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

La Conferència "Tinguem Cura del Planeta" celebra la seva 10a edició reivindicant el paper decisiu del jovent per transformar el món.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Butlletí