El Govern balear convoca ajudes per més de 2 milions d’euros per a la instal·lació de plaques solars

28/05/2018 - 12:35

El conseller balear de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha presentat la convocatòria d’ajudes de 2018  per a la instal·lació de plaques solars. S’hi destinen més de dos milions d’euros: 827.000, per a empreses i particulars; i altres 1.200.000, per a instal·lacions en administracions públiques locals, per promoure el canvi a sistemes d’energia renovable.

Pons ha fet la presentació a l’Hotel Portitxol, un dels establiments que l’any passat es va acollir a la línia d’ajudes per a empreses. El conseller ha destacat l’ increment progressiu tant de la quantitat destinada a les ajudes com de les peticions rebudes i tramitades.

Aquesta convocatòria d’ajudes permetrà instal·lar 2.300 kW en total: 1.000 kW, a administracions locals; i 1.300 kW, entre particulars i empreses. Si se suma aquesta potencia a la ja instal·lada, 2.850 kW en 205 instal·lacions que han rebut ajudes en 2016 i 2017, la potència total superarà els 5.000 kW.

 El conseller Pons, durant la presentació, ha destacat que si afegim les instal·lacions ubicades en els edificis de la Comunitat Autònoma, el total de potència supera els 7.000 kW d’ energia renovable. “Representa un increment en relació amb l’anterior legislatura d’un 700 %, quan s’instal·laren –en total- 1.000 kW”, ha afirmat Pons.
 
Les ajudes per a empreses i particulars ja es poden sol·licitar, fins12 de juliol o fins al possible exhauriment de la quantia econòmica prevista. La segona línia -destinada a instal·lacions en administracions públiques-  estarà disponible en uns 15 dies.
 
Hi ha diferents graus de subvenció en funció del tipus de projecte. Els projectes de particulars, empreses i entitats sense ànim de lucre, es poden subvencionar fins al 50 %, amb un límit de 3 kW per instal·lació; i les petites i mitjanes empreses i associacions empresarials poden rebre fins a un 40 % de subvenció, amb un màxim de 50 kW per instal·lació.
 
Aquesta edició inclou novetats, ja que per primera vegada es preveu la possibilitat de subvencionar bateries per a habitatges i entitats sense ànim de lucre, per exemple, per poder emmagatzemar l’energia solar durant el dia i aprofitar-la durant la nit.
 
El conseller ha afegit que el canvi de model energètic implica tant a les administracions com al sector privat i ha destacat que l’aposta per les energies renovables per part de les empreses “ esdevé una oportunitat, de millora mediambiental, social i de marca del nostre sector empresarial”. Permet projectar una imatge de marca verda,  estalviar doblers en la factura de la llum i reduir emissions.
 
Pons ha recordat que en aquests moments ha conclòs ja el termini de presentació d’al·legacions a l’avantprojecte de llei de canvi climàtic i que la previsió és que la llei estigui aprovada abans de final d’any. Aquesta actuació està confinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu 2014-2020 de les Illes Balears.


 

Categories: 
Municipis: 
Balears

Relacionats

Article

Investigadors de la URV elaboren un sistema capaç de minimitzar l’impacte econòmic i ambiental en la configuració de comunitats energètiques d’energia renovable.

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Article

Té l’objectiu de reduir el consum d’energia, augmentar el consum d’energia renovables i disposar d’eines avançades d’avaluació del consum · Es tracta d’una iniciativa que l’Ajuntament recull de la Diputació de Barcelona i que inclou mesures d’estalvi en l’ús de recursos i de millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions esportives

Butlletí