ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC

El món està canviant. L’evidència científica confirma múltiples alteracions en els ecosistemes a causa de l’escalfament global. L’adaptació s’està unint a la mitigació en totes les estratègies i accions de lluita contra el canvi climàtic. A Catalunya els efectes principals de l’escalfament es deixaran amb la pertorbació del cicle hidrològic, de la biodiversitat, dels boscos i de l’agricultura.    


 

Entrevista

El Pla Clima és un programa transversal per lluitar contra el canvi climàtic des d’ara fins al 2030 per reduir en un 45% les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a la ciutat de Barcelona. Sostenible ha volgut parlar amb Irma Ventayol, coordinadora del Pla del Clima per entendre la seva magnitud. Ventayol és biòloga de formació, amb més de 20 anys d’experiència en el camp del medi ambient i la sostenibilitat, especialment en la gestió i planificació estratègica. Des del 2009 treballa a l’Ajuntament de Barcelona participant en varis projectes de construcció de la visió de futur de la ciutat. És especialista en adaptació al canvi climàtic.

 

Notícia

Segons demostra un estudi publicat a Nature Communications amb la participació del CREAF, el període de creixement de les plantes durant l’any s’ha allargat i això les exposa més a les gelades en aquesta etapa sensible per a elles. Això pot perjudicar la seva activitat i provocar pèrdues importants en conreus.

Entrevista

Maria del Carmen Llasat és professora titular del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB), on dirigeix el Grup d’Anàlisi de Situacions Meteorològiques Adverses (GAMA). Doctorada en Ciències Físiques, la seva investigació es va centrar inicialment en la millora del coneixement i prevenció de les inundacions en un marc de col·laboració interdisciplinària, i es va ampliar a altres riscos naturals, el seu impacte social i la sensibilització de la societat envers aquests riscos. Maria del Carmen Llasat ha participat en una vuitantena de projectes de recerca i és autora, junt amb altres experts, del capítol sobre riscos d’origen climàtic del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya.

Reportatge

L’Alt Penedès és una de les comarques més afectades pel canvi climàtic. La temperatura augmenta per sobre de la mitjana de Catalunya. I és un dels àmbits territorials on la disminució de les precipitacions és més evident. Un augment de la temperatura i una disminució de les precipitacions que són irregulars. Aquest còctel s’ha convertit en un fet molt perillós per al sector agrari (un 15% del PIB de la comarca), basat, quasi com un monocultiu, en la vinya: vi i cava.

Article

Un immens bloc de gel, de 5.900 km², la mida de tota la demarcació de Girona, s'ha després de la plataforma de gel Larsen C. Aquest iceberg, el més gran mai registrat a l'Antàrtida, és una nova prova dels efectes del canvi climàtic i posa la comunitat científica internacional en alerta pel que podria passar d'ara endavant. Ramon Folch, director científic de Sostenible, ho analitza per al programa Divendres de TV3.

Notícia

Els projectes europeus Life dedicats a l’adaptació al canvi climàtic han debatut al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona en la primera trobada d’àmbit europeu de tots els agents implicats en les convocatòries d’aquest programa de mitigació i adaptació al canvi climàtic de les àrees urbanes.

Notícia

Les meses formen part del projecte Life Clinomics, liderat per la Diputació de Barcelona, que té com a objectiu preparar aquests territoris i les respectives activitats socioeconòmiques per als impactes del canvi climàtic; en concret, vol analitzar com impactarà el canvi climàtic sobre la gestió agroforestal, la pesca i el turisme i vol posar en marxa i donar suport a les diferents iniciatives per adaptar-se a aquests impactes.