Canviar el relat. Una nova sensibilitat per la natura

dijous, 20 febrer, 2020 - 00:00 a dijous, 26 març, 2020 - 23:59
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Canviar el relat. Una nova sensibilitat per la natura és un cicle amb escriptors i filòsofs que, des de la seva obra, busquen situar l’experiència humana en el context del nostre entorn natural, per tal de transformar la nostra mirada sobre el planeta.

Durant les darreres dècades s’ha demostrat que la relació dels humans amb el planeta fa temps que ha deixat de ser harmònica i es basa, principalment, en l’explotació dels seus recursos. L’emergència climàtica que vivim avui, com a conseqüència d’aquesta relació desigual, ens obliga a tornar a pensar en aquest vincle i en les maneres de refer-lo. No es tracta, només, de posar remei a qüestions tècniques que reverteixin l’escalfament global, sinó que ens cal mirar el nostre planeta amb uns altres ulls.

La nostra relació amb la natura ha quedat polaritzada entre una font inesgotable de recursos i una alteritat en perill, que cal protegir i conservar, sota el risc d’acabar museïtzant-la. Però no sempre ha estat així. Els humans hem sabut viure en equilibri amb el nostre entorn durant mil·lennis, sense veure la natura com un altre diferent, sinó com a part indestriable de la nostra mateixa condició. Des de fa un temps, alguns filòsofs i escriptors han posat la reflexió sobre la natura al centre de la seva obra, promovent una nova sensibilitat cap al nostre entorn i intentant refer aquest vincle avui deteriorat. No podrem revertir la situació actual si no som capaços de veure el nostre planeta des de la meravella i l’emoció, des d’una totalitat que dona sentit a les nostres vides i al nostre lloc en el món.

Aquest cicle ha comptat amb la col·laboració de Liternatura

Més informació a l'enllaç al CCCB.


 

Municipis: 
Categories: 
Terra

Relacionats

Article

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Article

En concret, durant el 2020 es van emetre 2,7 milions de tones de CO2, mentre que el 2019 van ser 3,6. D’aquesta quantitat, 330.090 tones corresponen a l’estalvi de consum energètic, tant el domèstic, l’industrial com el comercial i de serveis. Una baixada, no estructural, que ha ajudat a assolir el 42% dels compromisos de reducció fixats per a l’any 2030. Aquestes són unes de les principals dades de l’Informe de l’emergència climàtica a Barcelona 2020.

Entrevista

Laia Serra és una de les portaveus de "Veus per la Sobirania Alimentària a ciutat" Aquesta plataforma heterogènia aglutina persones, entitats i moviments socials que treballen per la Sobirania alimentària des de diversos àmbits per construir unes ciutats veritablement sostenibles en relació a l'alimentació. Neixen, com diu Serra, no per fer una crítica a les polítiques municipals, sinó per reivindicar que fa anys que dediquen els seus esforços a transformar el sistema alimentari. Amb Laia Serra repassem quines són les seves propostes.

Butlletí