Curs: En defensa del límit. De l’economia a l’ambientalisme

dimarts, 18 maig, 2021 - 18:30 a dijous, 1 juliol, 2021 - 20:00

“Ets el teu propi límit.” “Els únics límits que existeixen són dins teu.” La cultura occidental viu obsessionada amb el somni de l’(auto)superació, un paradigma que es vincula de manera directa al desenvolupament del capitalisme modern i al seu objectiu d’acumulació i creixement.

Al mateix temps, ens sentim sobrepassats per l’últim límit: com a individus, el de la nostra pròpia finitud; com a col·lectiu, el de la destrucció del planeta i dels éssers vius que l'habitem. Com i per què hem arribat a pensar en els límits tal i com ho fem? Quin paper ha tingut aquesta idea en el desenvolupament de les societats modernes? Necessitem límits? Si és així, de quin tipus?

Aquestes són algunes de les qüestions que plantejarem en aquest curs, al llarg de tres sessions en què reclamarem, redefinirem i defensarem la noció de “límit” des d’àmbits com l’economia fins a l’ambientalisme. Dissociarem aquesta noció d’allò que en l’argot acadèmic denominem “maltusianisme”, un conjunt d’idees reflectides per Thomas Malthus en un assaig que es remunta al 1798 i que va assentar les bases teòriques de l’economia actual, donant lloc a un paradigma que ha arrelat profundament en la nostra manera de veure i viure al món.

En el marc de l’exposició del CCCB Mart: el mirall vermell, el cicle de seminaris «El límit» proposa aquest concepte com a noció des d’on repensar el paradigma de progrés, la condició de l’humà i la natura dins els límits materials del planeta Terra.


 

 
Data d'inici
18.05.2021
Data de fi
01.06.2021
Horari
De 18.30 a 20.00
Idioma
Castellà
Modalitat

Online. El curs es podrà seguir en directe i els vídeos estaran també disponibles fins al 31 d'agost.
 

Lloc
Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Preu

General: 35 €
Amb descompte*: 25 €

*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys i amics/gues del CCCB.
Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email.

La inscripció inclou una entrada a l’exposició del CCCB Mart. El mirall vermell

Un cop t'hagis matriculat, registra't al web.

Arxius adjunts
 
 
 

 

Límits i escassetat: Malthus, maltusianisme i l’economia moderna

Quina relació hi ha entre límits i escassetat, LA idea central de l’economia moderna? En aquesta sessió discutirem com els debats sobre els límits ambientals al creixement es remunten al model creat per Malthus a finals del segle XVIII, fonament de les ciències econòmiques des d’aleshores.

 
dt. 25.05.2021

 

Límits amb i sense escassetat. Ambientalisme, ecologisme i perspectives conservadores versus radicals sobre la qüestió dels límits

Que el creixement té els seus límits és un principi central de l’ambientalisme modern, però les seves diversos corrents de pensament conceben aquesta noció de maneres diverses. Distingirem entre nocions autònomes i heterònomes de “límit”, i explicarem per què un ecologisme radical avantposa la necessita d’autocontenció a la idea de “límit” com una força externa que ens constreny. Traçarem els orígens de l’ecologisme radical des dels romàntics fins a l’anarco-feminisme d’Emma Goldman, passant pel moviment verd radical dels setanta o el moviment decreixentista actual.

 
dt. 01.06.2021

 

Cultures dels límits

Com podem instituir una nova cultura dels límits en una societat orientada al creixement? Què podem aprendre de les civilitzacions prèvies al capitalisme, com la Grècia clàssica, sobre aquesta qüestió? Quins límits necessitem avui? Té també límits l’exigència de nous límits?

Crèdits

Organitza
Institut d'Humanitats de Barcelona
Col·labora
Centre de Cultura  Contemporània de Barcelona
 

Ponents

Giorgos Kallis
 

Professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és científic amb

 
 
Categories: 
Terra

Relacionats

Entrevista
Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Butlletí