El valor de les abelles
Les abelles i altres pol·linitzadors, com papallones, ratpenats i colibrís, estan cada cop més amenaçats per les activitats humanes.
Els pol·linitzadors permeten reproduir moltes plantes, inclosos molts cultius alimentaris. No només els pol·linitzadors contribueixen directament a la seguretat alimentària, sinó que són clau per a la conservació de la biodiversitat, una pedra angular dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Serveixen també de centinelles per a riscos ambientals emergents, que indiquen la salut dels ecosistemes locals.
Els insectes invasors, pesticides, canvis en l'ús del sòl i pràctiques de monocultiu poden reduir els nutrients disponibles i suposar amenaces per a les colònies de les abelles.
Per donar a conèixer la importància dels pol·linitzadors, les amenaces a què s'enfronten i la seva contribució al desenvolupament sostenible, l'ONU va designar el 20 de maig com a Dia Mundial de l'abella.
Per què aquesta data?
El 20 de maig coincideix amb l'aniversari d'Anton Janša, que al segle XVIII va ser pioner en les tècniques modernes d'apicultura a la seva Eslovènia natal i va elogiar a les abelles per la seva capacitat de treballar tan dur, tot i que necessitava tan poca atenció.
#WorldBeeDay #SavetheBees