Jornada en línia: La Bicicleta en temps de pandèmia

divendres, 12 març, 2021 - 10:00 a dissabte, 13 març, 2021 - 12:59

PROGRAMA

INSCRIPCIONS a xarxasost@diba.cat

El nostre dia a dia, va començar a canviar a mitjans del mes de març de 2020 amb el  confinament domiciliari a tot el país fruit de la pandèmia sanitària.

El “lock down” va obligar a replantejar-nos els nostres hàbits de treball i de desplaçaments com mai s’havia fet fins ara. La nova situació obligava a repensar la ciutat prioritzant els desplaçaments a peu i en bicicleta.

Per una banda, els urbanistes van afanyar-se a aplicar receptes ja existents com la de l’urbanisme tàctic i per l’altra els fabricants de bicicletes no donaven l’abast a l’hora d’atendre les peticions de bicicletes de la ciutadania que aposta per la bicicleta com a mitjà de transport.

En el primer aniversari de l’esclat de la pandèmia arreu, cal una reflexió sobre com han reaccionat les ciutats i pobles per adaptar el seu urbanisme a escala més sostenible i com, la bicicleta ha demana pas per a fer una ciutat més amable amb menys fums, menys cotxes i més bicicletes.

Jornada del Grup de treball de qualitat de l'aire, soroll i mobilitat sostenible de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona.

Amb intervencions de:


 

Organitzador: 
Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Etiquetes: 
Categories: 
Mobilitat

Relacionats

Notícia

Malgrat la creença popular, no hi ha evidències que indiquin que els carril bici bidireccionals són sistemàticament més perillosos per als ciclistes que els unidireccionals, segons es desprèn d’un estudi realitzat per Samuel Nel·lo, investigador de l’ICTA-UAB on compara la sinistralitat dels dos tipus de carrils a Barcelona.

Notícia
Es la ciutat del país amb més desplaçaments actius, segons dades de Strava

Barcelona, Madrid, València, Sevilla i Múrcia són les ciutats espanyoles amb més desplaçaments actius ​

Butlletí