Jornada pobles i barris en transició: Innovació democràtica i desenvolupament local per la transició ecosocial

dijous, 3 octubre, 2024 - 10:00 a 14:00
Blo4, Barcelona



Per garantir una transició ecològica implementada des de la justícia social, és important concedir més lideratge, poder d’acció i de decisió a la societat civil, a la gent, per tal que puguin accelerar les transformacions necessàries en el marc d’un projecte de transició ecològica popular. És més que probable que el millor espai des d’on generar aquesta democràcia i lideratge popular sigui el petit territori, l’espai quotidià: el barri, el poble.

Aquesta jornada vol posar el focus en com podem generar processos de transició ecosocial en les que la democràcia tingui una centralitat, tant des de les institucions com des del carrer i d’autoorganització popular.  El matí es dedicarà a les institucions i en com es poden implementar polítiques d’innovació democràtica i desenvolupament local per la transició ecosocial. A la tarda, es treballarà de quina manera podem construir futur des de l’autoorganització popular, d’acord amb el cooperativisme, les comunitats i els moviments socials.

Programa:

– Ponència. Imaginació política i altres maneres de construir futur des de las institucions. Conchi Piñeiro (altekio)
– Taula rodona. Innovació democràtica per la transició ecosocial, dinamitza Conchi Piñeiro (Altekio)
– Decréixer des dels municipis: Girona, ciutat postcreixentista. Sergi Cot (Aj.Girona) i Borja Nogué (Research&Degrowth/UAB)
– Desenvolupament comunitari i bioregional. Elena Herrarte (Debagoiena 2030, Euskalerria).
– Assemblees ciutadanes pel clima i altres mecanismes de deliberació ciutadana al servei de les transicions. Gisela Torrents (Generalitat de Catalunya)
– Infraestructures publico-cooperatiu-comunitàries per la transició ecosocial. Mauro Castro (IDRA)
– Ponència. Eines a disposició i polítiques, palanca per activar polítiques públiques per a la transició ecosocial. Alvaro Porro (experiència Aj.Barcelona)
– Ponència – Talller. Regenerar polítiques existents des de les possibilitats d’un territori.  Oscar Guissunyer(Resilience Earth)

Més informació i inscripcions

 


 

Municipis: 
Categories: 
Economia
Món rural

Relacionats

Notícia

La proposta fa una crida perquè l’edició contribuís a repensar quin paper tenen les zones de fora del nucli històric de Barcelona i explorés com es podrien millorar les relacions entre els entorns construïts i els naturals de la regió metropolitana.

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Article

L’Ajuntament de Barcelona provarà al Campus Diagonal-Besòs tres prototips de construcció industrialitzada que permeten ampliar i augmentar el confort i el rendiment energètic dels edificis de la ciutat i millorar l’entorn urbà. Es tracta de les tres propostes guanyadores del repte urbà llançat el 2022 per buscar solucions innovadores per a la regeneració d’edificis d’habitatge, promogut per l’Institut Municipal d’Urbanisme de la mà de la Fundació BIT Hàbitat. 

Butlletí