La Setmana de la Natura dona el seu tret de sortida amb el Dia Internacional de la Diversitat Biològica (22 de maig), inclou el Dia Europeu dels Parcs (24 de maig) i finalitza amb el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny).
A través de les activitats que s’organitzen arreu del territori podrem conèixer com implicar-nos col·lectivament per mantenir el bon funcionament dels ecosistemes i fomentar la connectivitat ecològica.
Un any més, i ja en són 10, del 22 de maig al 5 de juny es durà a terme la Setmana de la Natura, una de les majors campanyes d’implicació ciutadana per a la conservació de la natura a Catalunya.
En aquesta desena edició volem celebrar que la promoció de la conservació de la natura aconseguida durant aquesta dècada amb l’acció de milers de persones i prop de 500 activitats i 300 organitzadors en cada edició, ha permès assolir amb èxit cada una d’aquestes edicions.
Durant aquestes dues setmanes, trobaràs activitats per a totes les edats i de totes les tipologies per iniciar-te en la conservació de la natura o per conèixer projectes del teu entorn. És una bona oportunitat per descobrir accions on et pots implicar conjuntament amb les entitats ambientals i passar a l’acció per la natura.
En aquestes mateixes dates, si visites les biblioteques més properes: hi trobaràs un recull de llibres tècnics, de literatura o per a infants per nodrir el teu coneixement sobre la natura, i també gaudir d’activitats que combinen art, cultura i natura. Per estar-ne al dia, segueix l’etiqueta #LlegeixNatura i #DocAmbCat a les xarxes socials.
Si formes part d’una organització (escola, parc natural, biblioteca, ajuntament, museu, entitat o empresa), recorda que podeu publicar les vostres activitats a través del formulari del web.
Celebrem la Natura!
Aquest desè aniversari de la Setmana de la Natura és un bon moment per celebrar, reflexionar sobre els progressos i nous reptes, i per continuar treballant en la conservació del medi ambient a través de les activitats que s’organitzen arreu del territori.
En aquest moment de crisi climàtica i de pèrdua de biodiversitat, hem de continuar apostant per l’educació ambiental i la implicació de la ciutadania com a factors clau pel coneixement i cura de l’entorn natural ja que representen una eina fonamental per generar consciència i promoure un canvi real en els hàbits de les persones.
Durant aquests deu anys, milers de persones han participat activament en activitats de sensibilització i conservació ambiental realitzant una gran varietat d’activitats i tallers que han apropat persones de totes les edats a la natura (sortides de camp, tallers, accions de voluntariat…). Aquestes iniciatives eduquen en la necessitat de preservar el nostre entorn, creant una ciutadania més compromesa amb el medi ambient. La implicació de la societat en projectes locals és clau per aconseguir un canvi global, cada acció compta!
La neteja d’espais naturals, la plantació d’espècies autòctones, el seguiment d’espècies o la conservació i restauració d’hàbitats són només alguns exemples de com la ciutadania pot col·laborar en la conservació del medi ambient. Les entitats sense ànim de lucre, amb el seu coneixement del territori, juguen un paper fonamental en la implicació ciutadana, generant un sentiment de pertinença i responsabilitat compartida, enfortint el seu compromís amb els reptes ambientals.
Durant aquesta dècada, hem vist com la implicació de la ciutadania ha estat un factor clau per aconseguir canvis positius en la nostra relació amb el medi ambient. Encara queda molt per fer, però estem en el camí per avançar cap a un futur més sostenible, on la natura sigui valorada i cuidada per tots.
El canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat continuen sent amenaces que no podem ignorar. Per aquest motiu, hem d’adaptar-nos als nous reptes per continuar defensant la natura promovent la participació activa.
El futur del planeta depèn de l’acció de tots!
#CelebremLaNatura