SETMANA DE LA PEDRA SECA 2023

divendres, 24 novembre, 2023 - 00:00 a diumenge, 3 desembre, 2023 - 23:59

La 4ª edició de la Setmana de la Pedra Seca es celebrarà del 24 de novembre al 3 de desembre de 2023. L’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Ajuntament de Torrebesses assumeixen un any més l’organització de l’esdeveniment que té per objectiu donar veu i valor al patrimoni de pedra seca, el seu ofici i tècnica; així com l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca.

Per participar en la Setmana de la Pedra Seca només cal organitzar una activitat relacionada amb aquesta temàtica entre el 24 de novembre i el 3 de desembre de 2023. La convocatòria està oberta a institucions, entitats públiques i privades, col·lectius i grups de voluntaris i voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i/o l’ofici de la pedra seca. Les inscripcions d'activitats per formar part de la iniciativa estan ja obertes a través del formulari del web oficial: www.setmanapedraseca.cat

La celebració d’enguany coincidirà amb el cinquè aniversari de la declaració d'aquesta tècnica com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. La Setmana de la Pedra Seca va néixer l’any 2020 de la mà de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya – ADRNIOC, que va impulsar la iniciativa a través del projecte COL·LABORAxPAISATGE. Després de liderar-ne dues edicions exitoses, l’any 2022 Micropobles i l’Ajuntament de Torrebesses prenien el relleu en l’organització de l’esdeveniment amb el compromís de mantenir i fer créixer la Setmana de la Pedra Seca. En l’edició de 2022 es va batre el rècord de propostes amb 121 activitats de descoberta, divulgació i formació arreu de Catalunya, la Catalunya Nord, Andorra, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana. La Setmana de la Pedra Seca compta amb el suport i finançament de la Diputació de Lleida, així com amb la col·laboració de diferents entitats públiques i privades d’arreu del territori que contribueixen a la seva difusió.

 

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines, etc. molts d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local) o BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional), o integrats en una ZIE (Zones d’Interès Etnològic), en parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al Mediterrani. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Més informació
 


Organitzador: 
Micropobles i l’Ajuntament de Torrebesses
Categories: 
Bioconstrucció

Relacionats

Notícia



L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat destinarà 4 milions € per renaturalitzar Sant Boi amb actuacions en més de 65.000 m2 d’espais verds, dins l'estratègia Sant Boi Respira+Verd.

Butlletí