25 anys de bicicletada/caminada escolar a Vic

11/06/2024 - 18:03

En el marc de la celebració del 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, l'Ajuntament de Vic va aplegar 550 nens i nenes de 12 escoles de la ciutat que han participat a una edició de 25 anys amb recorreguts amb bicicleta/caminant des dels centres escolars a l’esplanada del riu Gurri.

Una jornada organitzada des de Medi Ambient de l’Ajuntament, amb el suport de les àrees d’Educació, Participació, Civisme, Guàrdia Urbana, Xarxa-Manteniment, Fires i Mercats i la participació activa de les escoles de la ciutat.

A la matinal hi han participat 12 escoles de la ciutat: Andersen, Fedac Vic-Pare Coll, Estel, Guillem de Mont-rodon, Escorial, La Sínia, Sentfores, Salarich, Sagrat Cor, Vic Centre, El Petit Miquel i Dominiques amb l’ alumnat dels cursos 5è o 6è de primària i els mestres acompanyants.

El recorregut al punt de trobada, l’esplanada del riu Gurri, es fa des de les escoles amb bicicleta o a peu. Cada escola fa un recorregut amb una persona referent de l’Ajuntament, el suport de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil per regular el trànsit i portar els grups amb seguretat fins al lloc on es fan les activitats.

Una vegada al riu es deixen les bicis i motxilles, s’esmorza i tot seguit es fan activitats de descoberta de l’entorn natural: quatre tallers mediambientals de coneixement d’ocells, peixos i la qualitat del riu, de la mà d’experts naturalistes a càrrec del GACO-Grup d’Anellament de Calldetenes, Biodiversitat i el CERM-Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis.

Anar amb bicicleta també fomenta un canvi d’hàbits i prioritzar la mobilitat sostenible en lloc del vehicle privat, aporta els beneficis de les 4E: ecologia, esport, economia i eficiència.

Com a cloenda de la jornada la Bet Franquesa, regidora d’Educació, i l’Ester Coma, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament, han fet el tancament i l’agraïment destacant la importància de cada dia de l’educació i el medi ambient, compartir i gaudint a través de l’educació ambiental com a part important de la seva formació educativa, extensible a l’àmbit familiar i de ciutat.

La primera edició el 1999 es va celebrar amb dues escoles, Balmes i Andersen, que van participar amb 50 alumnes. Amb els anys ha anat creixent l’interès de la proposta, i aquest 2024 fem 25 anys per continuar amb la il·lusió i participació amb 550 nens i nenes més acompanyants mestres i professors de les escoles, més equip de l’organització i professionals del taller és una moguda coordinada de quasi 650 persones per gaudir de la jornada a l’esplanada del riu Gurri.

Aquesta acció forma part de les activitats que s’organitzen des de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Vic (XESVIC), de la qual formen part els centres educatius de la ciutat i que treballa per educar i formar en el coneixement del medi, el seu respecte a nivell curricular i buscant la seva complicitat en la transformació de la nostra societat davant de la crisi climàtica.

La jornada interescolar coincideix també amb la Setmana de la Natura que des del 22 de maig fins el 5 de juny posa en valor els entorns naturals de Catalunya amb un ventall de propostes i activitats per apropar l’ús i coneixement de la ciutat i el medi natural. Aquest any amb la importància de la connectivitat d’hàbitats i la importància de preservar-la.

 


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaVic

Relacionats

Article



Els primers avis ja han començat a pujar al tricicle adaptat del projecte ‘En bici sense edat’ que els porta a fer un passeig per Vilanova i la Geltrú.
Article

El projecte “Aiguacció” es basa en dades científiques relacionades amb una problemàtica local específica: el descens d’ànecs collverd al riu Ter a causa de l’augment de la concentració de contaminants resultat de la disminució del cabal del riu. 

Article

 

El nou carril bici d'Igualada guanya el premi Mobilicat a la millor iniciativa en mobilitat sostenible del 2023.

Butlletí