Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.
El projecte “L’escola transforma, energia per a tothom”, en el marc del Programa Interseccions, ja ha donat les seves primeres passes. La iniciativa, d’una durada de dos cursos, té com a eix estratègic la connexió dels coneixements dels infants amb les oportunitats i experiències que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.
Aquest nou projecte és fruit de l’experiència de treball acumulada en els darrers anys. El curs 2017-18 es va posar en marxa un projecte col·laboratiu entre centres educatius i culturals per potenciar experiències associades a la ciència i la tecnologia a la ciutat, el Projecte en xarxa Investiguem, Inventem. Cal destacar, a més, el projecte específic “Creem amb energia” entre l’Escola Charles Darwin i l’Institut Illa dels Banyols, que té per objectiu transmetre d’una manera pràctica coneixements sobre electricitat de la mà d’alumnat de formació professional.
Així mateix, el curs 2021-22 i de forma pilot, l’Escola Charles Darwin, amb el suport de la Casa de l’Energia i tot aprofitant la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada de l’edifici, va crear un grup de treball d’energia format per persones de tota la comunitat educativa per tal de construir plegades activitats que actualment estan integrades dins del projecte de centre.
L’Entorn d’Aprenentatge d’Energia, un grup de treball divers
El projecte s’ha anat coent sota l’impuls de l’Entorn d'Aprenentatge d'Energia, un nou grup de treball, format per professorat, famílies, tècnics i tècniques municipals i altres agents. Concretament, està integrat per la persona responsable i personal tècnic de la Casa de l’Energia; docents i famílies de les escoles Bernat Metge, Charles Darwin i Parc; professorat de l’Institut Ribera Baixa; personal tècnic docent del Centre de Recursos Pedagògics; tècniques dels departaments d’Educació i Medi Ambient; responsable del CEM Estruch i un referent de la Biblioteca Antonio Martín.
Amb el suport de la Comunitat Ciutadana d’Energia i de la Casa de l’Energia
El coneixement actualitzat de la Comunitat Ciutadana d’Energia “Energia del Prat” ha permès acordar el context del projecte.
L’arrencada d’aquesta comunitat pionera ha plantejat un seguit de reptes que cal superar per assolir l’objectiu de la descarbonització de la ciutat. En els últims mesos, s’han connectat els primers autoconsums compartits d’energia renovable entre la ciutadania, fet que permet avançar cap a la transició energètica.
La posada en marxa de la Comunitat Ciutadana d’Energia “Energia del Prat” ha suposat un canvi notable en la manera en què ens relacionarem amb l’energia, doncs ens permet treballar valors de solidaritat, de sostenibilitat, de cura de la comunitat i de democratització de l’energia. L’objectiu és ambiciós, ja que pretén desplegar un model energètic local sostenible en termes ambientals i socioeconòmics a través de la creació d’una xarxa en què totes les entitats educatives i socioeducatives hi puguin participar activament. Al seu torn, la Casa de l’Energia és l’espai ciutadà on pivoten aquesta i altres actuacions de transició energètica i on s’està generant un intercanvi de coneixement rellevant en aquesta matèria.
Tret de sortida
El professorat que participa en el projecte ja ha presentat els reptes inicials que voldran treballar amb l’alumnat: el disseny de sistemes d’estalvi energètic, la millora de les condicions tèrmiques de l’escola, l’ús de les bombes de calor, la creació de circuits electrònics mitjançant la plataforma de codi obert Arduino, i la domòtica i la construcció d’artefactes amb plaques solars (projecte Creem amb energia). La Casa de l’Energia els acompanyarà en aquest procés i aportarà la seva expertesa en temes energètics. Hi participaran 194 alumnes, els nivells de 4t (Bernat Metge i Charles Darwin), 5è (Parc), 6è (Charles Darwin) i 4t d’ESO (Institut Ribera Baixa). L’alumnat haurà de plantejar solucions que donin resposta a les situacions d’aprenentatge que es generin a cada centre educatiu.
Sessions informatives per a famílies
Les escoles del Prat estan produint energia que abasteix les seves necessitats, però existeix un sobrant que es pot compartir amb altres equipaments o altres persones de la ciutat.
En aquest context, està prevista l’organització de sessions informatives per a famílies per conèixer el plantejament del programa educatiu del projecte en cada escola i, alhora, per saber com gaudir dels avantatges de formar part de la Comunitat Ciutadana d’Energia “Energia del Prat”, centrada en energia neta, de proximitat, més econòmica i sobre la qual es pugui decidir.