Font: Ajuntament de Manresa
És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes
Aigües de Manresa ha iniciat aquesta setmana la instal·lació de 69 plaques fotovoltaiques a les cobertes del Teatre Kursaal. Permetran una producció de 51.998,69 kW/any, que suposa un 13% d’estalvi respecte del consum actual, l’equivalen al consum de 13 llars estàndards en un any. Amb la instal·lació, a més, es deixaran d’emetre 17,2 tones de CO₂ a l’ambient. El cost de l’actuació és de 81.810,69 euros (IVA inclòs). Està previst finalitzar la instal·lació i posar-la en marxa aquest mes de desembre.
L’obra al Teatre Kursaal és una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a Aigües de Manresa per accelerar la transició energètica als equipaments municipals i produir energia per a l’autoconsum, a través de plaques solars, xarxes de calor i d’altres energies renovables, tal com es va explicar a finals de 2022.
Dins d’aquest encàrrec, ja s’han dut a terme projectes a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella, on s’han instal·lat 516 plaques fotovoltaiques, amb un cost de 445.618,19 euros. L’obra ha de permetre disminuir el consum energètic de l’equipament en un 35% i evitar l’emissió de 127 tones de CO₂, l’equivalent al consum de 96 llars a l’any. L’actuació va ser finançada per la Diputació de Barcelona mitjançant el Pla de concertació ‘Xarxa de Governs Locals 2020-2023’, amb una subvenció de 100.000 euros.
A les piscines municipals també està en marxa un projecte per canviar el motor de cogeneració per altres fonts d’energia renovable, amb una combinació de geotèrmia, aerotèrmia i hidrotèrmia. Suposarà una reducció del 45% dels costos energètics de la instal·lació, i una reducció del 55% d’emissions de CO₂ a l’ambient (589,64 tCO2 /any). El pressupost de l’actuació és d’1.181.437,62 euros, dels quals 392.733,21 provindran dels fons Next Generation, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) a través de la convocatòria RenoCogen, destinada a impulsar projectes de producció d’electricitat i/o calor amb energies renovables.
També s’ha fet la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, un projecte compartit amb la comunitat de propietaris i la delegació del Bages – Berguedà – Anoia del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, que suposarà un estalvi del 14%, que es tradueixen en 2,4 tones de CO2 menys a l’ambient, l’equivalent al consum anual de dues famílies.