Aigües de Reus instal·larà a la depuradora una planta solar fotovoltaica de 1.440 plaques i de més de 5.000m2

25/07/2022 - 08:03

L’Ajuntament de Reus ha aprovat el projecte per a la instal·lació de 1.440 plaques solars a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), que acabaran conformant la planta fotovoltaica més gran de la ciutat, amb una superfície total ocupada de 5.242m2. Aigües de Reus preveu que les obres puguin iniciar-se abans de final d’any.

El projecte preveu una inversió de 684.676,79 euros (IVA inclós), compta amb el cofinançament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del què Aigües de Reus assumeix el cost corresponent a l’IVA no deduïble, 118.828,5 euros.

Els panells solars es dividiran en les següents zones:

  • Descampat: 1.152 mòduls
  • Magatzem: 40 mòduls
  • Edifici Filtre-premsa: 120 mòduls
  • Edifici de control: 28 mòduls
  • Edifici Bufants: 40 mòduls
  • Edifici de manteniment: 28 mòduls
  • Edifici Taller: 32 mòduls

La instal·lació tindrà una potència de 640,8 KWh. En relació al rendiment energètic, el projecte preveu que la producció màxima de la planta fotovoltaica sigui de 1.013.800 kWh/any, mentre que el consum anual de l'EDAR és d’una mitjana de 3.064.924 kWh/any. La planta ha de cobrir bona part de la demanda elèctrica de l'activitat de la depuradora, en produir un 33 % del seu consum d’energia anual.

Carles Pellicer, alcalde de Reus, afirma: “Es tracta d’una projecte de gran importància, més encara en l’actual context internacional. La nova planta suposarà  un important estalvi en la factura elèctrica. Reus continua endavant per crear el seu propi futur energètic. I avancem cap a una ciutat més sostenible.”

Noemí Llauradó, vicealcaldessa, afirma que “el projecte és fruit de la convicció del Govern d'avançar cap a una ciutat més sostenible. I, alhora, és fruit del compromís del Govern amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, l’Agenda 2030; i fruit del nostre compromís amb la ciutadania, escrit al Pla d’Acció Municipal”

L’EDAR ja produeix energia elèctrica. A aquest percentatge cal sumar-hi l’energia que l’EDAR, des de fa anys, ja obté mitjançant “trigeneració” i que la convertirà en una de les depuradores més eficients de Catalunya, en arribar a produir, en conjunt i de mitjana , per damunt dels 2/3 de  l’energia que consumeix.

Actualment, L’EDAR de Reus ja produeix cada any al voltant d’un milió de metres cúbics de biogàs, una part dels quals es converteix en energia elèctrica i permet l’obtenció de al voltant d’un milió de  Kwh anuals. El 2021 es van produir 1.073.000 Kwh.

Això varia en funció de la disponibilitat de biogàs, incidències de les instal·lacions etc, podent generar fins a un màxim d’uns 2 milions de kwh any, si es donessin les condicions de disponibilitat de gas, que suposaria gairebé la producció total de l’energia necessari a la planta i per tant un balanç energètic neutre.

En aquest sentit s’han començat a estudiar la implementació de processos de codigestió en els digestors de l’EDAR, per augmentar la producció de biogàs i la producció d’energia elèctrica

Fins al dia d’avui, la major part del biogàs es destina a la planta de recuperació energètica de la pròpia depuradora, tot produint el que es coneix com a “trigeneració”, un procediment poc implantat a la demarcació de Tarragona mitjançant el qual s'obtenen simultàniament energia elèctrica, energia tèrmica i refrigeració.

 

Aposta per l’eficiència i l’energia verda

La nova planta solar cal emmarcar en les polítiques ambientals en favor de l’eficiència energètica que impulsa Aigües de Reus.

Altres plantes solars: Aigües de Reus ha impulsat els darrers anys la instal·lació de plaques solars en altres infraestructures com l’Estació de Tractament d’Aigua Potable i el magatzem de l’empresa al polígon Agro-Reus, que se sumen a les plaques que fa anys que funcionen als dipòsits d’emmagatzematge d’aigua.

Vehicles elèctrics: L’empresa municipal ha adjudicat recentment la compra de vuit vehicles elèctrics i els corresponents sistemes de recàrrega. Una inversió que dóna continuïtat a la renovació progressiva de la flota mòbil, i que el 2021 ja va permetre l’adquisició d’altres set vehicles elèctrics. Aquests vehicles tenen un dels seus punts de recàrrega a l’EDAR, on justament utilitzen l’energia elèctrica que genera la pròpia depuradora, en seguiment dels principis més bàsics de l’economia circular.

Recuperació de minats: Una de les actuacions destacades d’enguany ha està la recuperació de l’antic minat del barri Fortuny per al reg del parc del Lliscament i l’entorn del Parc dels Capellans. Al mateix temps s’està estudiant la viabilitat d’utilitzar aquestes aigües per injectar-les a la xarxa d’abastament d’aigua potable, amb la construcció d’una planta de tractament amb osmosi inversa. Igualment, la recuperació del minat d’Almoster ha estat una de les inversions importants dels darrers anys. Una actuació vinculada a les obres de millora del Passeig de la Boca de la Mina.

Usos d’aigua no potable: Aigües de Reus també du a terme treballs per destinar d’aigua “no potable” a determinats usos, com ara el regadiu d’horts urbans o d’algunes zones de la ciutat. Fa anys que Reus destina aigua “no potable” a algunes finalitats molt específiques (i amb plenes garanties sanitàries), com és el cas de la neteja de la via pública, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca per la seva baixa qualitat.


 

Relacionats

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Article

L'ACA impulsa la producció de biogàs en una desena de depuradores de cinc comarques catalanes

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Butlletí